Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα έσοδα που φαντάζεται η κυβέρνηση από τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου


Ψηλά στην ατζέντα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές βρίσκεται η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και προιόντων καπνού, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

"Η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και προιόντων καπνού", αναφέρει μονολεκτικά το κείμενο Βαρουφάκη για δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την εξέύρεση εσόδων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά της.

Αλλά αν θέλει το οικονομικό επιτελείο να δει αποτελέσματα στο μέτωπο του λαθρεμπορίου καυσίμων, θα πρέπει απλά να ενεργοποιήσει τα μέτρα για την καταπολέμησή του, που εδώ και τρία χρόνια, απ' όταν και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, παραμένουν ανενεργά. 

Τα βασικότερα αφορούν το περιβόητο μέτρο της εγκατάστασης εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πρατήρια, εταιρείες, κλπ), και στη τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού θέσης, τα γνωστά GPS, σε βυτιοφόρα αλλά κυρίως στα πλωτά μέσα, όπου από το 2012 και μετά οπότε και εξισώθηκαν οι φόροι στα καύσιμα, έχει μετατοπιστεί σχεδόν το σύνολο του λαθρεμπορίου. Το παραδέχεται και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Δ.Μάρδας. Επιπλέον τυχόν προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, χωρίς προηγουμένως να θωρακίσει τη λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ανοίξει και πάλι διάπλατα την πόρτα στο λαθρεμπόριο.

Οσο πάντως για τα προσδοκώμενα έσοδα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είναι πολύ χαμηλότερο από το 1,5 δισ. ευρώ, και μιλούν για επίπεδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Πριν την εξίσωση των φόρων τα υπολόγιζαν σε 500 εκατ. ευρώ, και πλέον σε 200 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα αφορά το λαθρεμπόριο καπνικών προιόντων, όπου ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος διεθνώς για την πάταξή του θεωρείται πως είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών τσιπ στα πακέτα των τσιγάρων. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός από το υπ. Οικονομικών, και έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου, η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια να αυξηθεί περαιτέρω, θα οδηγήσει μαθηματικά σε μείωση των δημοσίων εσόδων και σε επέκταση του παράνομου εμπορίου.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου