Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΗ: Περιορισμένα Περιθώρια για Μείωση Τιμολογίων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Περιορισμένα εμφανίζονται να είναι τα περιθώρια της ΔΕΗ για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού. Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «ροκανίζεται» από τη συρρίκνωση των εσόδων της, την αύξηση, φέτος, στις τιμές του CO2, καθώς και την ανάγκη να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της, με αιχμή του δόρατος την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαϊδα V.
Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική δεν απορρίπτεται, αλλά, όπως διαμηνύεται από υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ, θα μπορούσε να εξεταστεί από τον Απρίλιο και μετά, όταν η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και, βεβαίως, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη για το κόστος των τιμολογίων -και της υψηλής τάσης- η οποία θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει η Επιχείρηση σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΡΑΕ, που μετέφερε στο ΥΠΑΠΕΝ ο απελθών πρόεδρος της Νίκος Βασιλάκος, η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει κατά 20-40% το κόστος της παραγωγής της και συνακόλουθα ένα μέρος της μείωσης αυτής να περάσει στον τελικό καταναλωτή. Η εκτίμηση αυτή βασίσθηκε στη μελέτη της Ernst & Young που παρήγγειλε η ΡΑΕ για τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ και η οποία αποσκοπούσε στη διαμόρφωση τιμής για το ΝΟΜΕ. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο energia. gr επισημαίνουν ότι αυτό το εκτιμώμενο υψηλό ποσοστό, το οποίο ελέγχεται για την ορθότητα του από διάφορες πλευρές, περιλαμβάνει και τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η μείωση στις τιμές των οποίων έχουν καθαρά συγκυριακό χαρακτήρα. Συν τοις άλλοις, δεν έχουν να κάνουν απευθείας με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ούτε με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Αλλά με τα νησιά, όπου πράγματι η ΔΕΗ καταβάλει ετησίως περί τα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να ηλεκτροδοτούνται. Με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η ΔΕΗ έχει πετύχει μια εξοικονόμηση της τάξης του 20-25% σε μηνιαία βάση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου μειώθηκε από τον Ιανουάριο κατά 5-6% και αναμένεται να πέσει κατά 20% από την 1η Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι τιμές στο CO2, που αποτελούν σημαντικό κόστος για τη ΔΕΗ, παρουσιάζουν από τις αρχές του έτους ανοδική πορεία. Ενώ πέρσι κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 5,9 ευρώ ανά τόνο, φέτος και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, διαμορφώνονται στα 7,5 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά τόνο, χωρίς να αποκλείεται αυτή η τιμή να αυξηθεί και άλλο στους επόμενους μήνες. Να επισημανθεί ότι κάθε 1 ευρώ αύξηση στο CO2 σημαίνει για τη ΔΕΗ επιβάρυνση 40 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, οι εισπράξεις της ΔΕΗ δεν έκαναν καλό ποδαρικό φέτος. Τον Ιανουάριο εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ ανοικτή χέουσα «πληγή» παραμένουν για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τα ανείσπρακτα τιμολόγια, που συνεχίζουν να αυξάνουν.
Η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να αντισταθμίσει τις παραμέτρους αυτές και για έναν ακόμη λόγο, πέραν των λειτουργικών εξόδων της. Τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και κυρίως την κατασκευή της Πτολεμαϊδας V, για την οποία εξασφαλίσθηκε μεν δανειοδότηση 750 εκατ. ευρώ, αλλά η Επιχείρηση οφείλει να συνεισφέρει και άλλα τόσα ως ίδια κεφάλαια. Η περίπτωση νέου δανεισμού απορρίπτεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς θα την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με μία εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων που μίλησαν στο energia. gr, με τα σημερινά δεδομένα της τιμής των καυσίμων, ενδεχομένως, η ΔΕΗ θα μπορούσε να μειώσει τα τιμολόγια της σε ένα επίπεδο 10%. Ωστόσο, μία τέτοια μείωση χαρακτηρίζεται αδύνατη από την ίδια την Επιχείρηση, με βάση όσα προαναφέρθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι κάθε 1% πτώση στην τιμή του ρεύματος συνεπάγεται ταμειακές απώλειες για την Επιχείρηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει περιθώριο για μια ενδεχόμενη μείωση, έστω και περιορισμένη, στα τιμολόγια της, αν και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, δεν έχει ανοίξει ακόμη ο σχετικός διάλογος με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η μελέτη για το κόστος των τιμολογίων που έχει παραγγείλλει η ΔΕΗ και η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του Μαρτίου, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων και σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά» πριν από τον Απρίλιο, όταν, δηλαδή, θα υπάρξει η θεαματική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου