Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισσα - συνάδελφε

Στις 16 και 17 Φλεβάρη καλούµαστε να τοποθετηθούµε θετικά ή αρνητικά στο ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό του Σωµατείου για το 2014.
Μια χρονιά ορόσηµο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που προσπάθησαν να επιβιώσουν εν µέσω των µνηµονίων και των υποταγµένων στον ΣΕΒ και την Τρόικα κυβερνώντων. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες που όλες οι παρατάξεις, άλλες µε λόγια και άλλες µε έργα, επεσήµαιναν και κατήγγειλαν - αλλά σε σχέση µε την κριτική τους στο Σωµατείο, συνειδητά εξακολουθούν να αγνοούν – το Σωµατείο µας έδωσε τους δικούς του αγώνες.
Αγώνες για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για την ανάπτυξη της Εταιρείας για υπογραφή αξιοπρεπούς ΣΣΕ, για ένα ∆ηµοκρατικό Εσωτερικό Κανονισµό, για υπογραφή νέου Πρακτικού για το Προσωπικό Ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις, για τα οργανογράµµατα, για τις προσλήψεις, για την Groupama, για τα δροµολόγια και για πολλά άλλα καθηµερινά προβλήµατα.
Αγώνες που συνοψίζονται στην αναγνώριση της προσφοράς τω εργαζοµένων και της αξιοπρέπειάς τους.
Αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη κριθεί µε ψηφοφορίες από τους συναδέλφους, οι ψηφοφορίες στις 16 και 17 του µηνός θα δώσουν στη συνδικαλιστική δράση του Σωµατείου µας ένα θετικό ή αρνητικό πρόσηµο.

ΕΣΣΕ 2014 – 2016
 Αναλάβαµε την ευθύνη σύναψης µιας ΕΣΣΕ που θα διασφάλιζε αποδοχές και δικαιώµατα, αντιµετωπίζοντας ισόνοµα όλες τις εργασιακές οµάδες και υπογράψαµε τριετή αξιοπρεπή σύµβαση εργασίας. Η διατήρηση του βασικού κορµού και της συλλογιστικής της ΣΣΕ – η επαναφορά όρων µε προϋποθέσεις το 2015 (EBITDA 350 εκ. ευρώ – υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις) και το 2016 επαναφορά χωρίς προϋποθέσεις όλων των όρων που προϋπήρχαν (πλην χρονοεπιδόµατος το οποίο παραµένει µε όρους EBITDA).
Μειώθηκαν κοινωνικές παροχές, χωρίς να αλλάξει αν και απειλήθηκε, ο κορµός της σύµβασης, θωρακίζοντας έτσι ωριµάνσεις (3ετίες, 5ετίες, 15ετίες) και αποδοχές που αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους ενταγµένους στη σύµβαση συναδέλφους και κυρίως τους νέους που δεν πρόλαβαν εν µέσω της µνηµονιακής λαίλαπας να «χτίσουν» µισθό.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ταυτόχρονα µε την καταγγελία της ΕΣΣΕ από την Εταιρεία καταγγέλθηκε και ο Εσωτερικός Κανονισµός. Όπως και σε άλλες εταιρείες του οµίλου η πρόταση του εργοδότη ήταν ουσιαστικά ένα απέραντο ποινολόγιο επιχειρώντας να καταργήσει εργασιακά δικαιώµατα που προϋπήρχαν χρόνια.

∆εν µπήκαµε καν στη διαδικασία να διαπραγµατευτούµε σε αυτή τη βάση αντιθέτως αντιπροτείναµε έναν σύγχρονο και ∆ηµοκρατικό Εσωτερικό Κανονισµό, ο οποίος θα θωράκιζε εργασιακές σχέσεις, αξιοπρέπεια και ισονοµία. Και αυτόν τελικά υπογράψαµε.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το 2014 υπήρξε επίσης η χρονιά που υπογράφηκε το νέο πρακτικό για το προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις εγκαταστάσεις κλείνοντας έτσι ένα τεράστιο κενό που υπήρχε περισσότερο από 10 χρόνια εντάσσοντας σε αυτό νέες µονάδες και στην ουσία ένα ολόκληρο νέο διυλιστήριο.
∆ώσαµε επιτέλους ένα τέλος στις αέναες φηµολογίες για το ότι ένα ολόκληρο διυλιστήριο δεν µπορούσε να απεργήσει αφού µια ακόµα «µυστική» συµφωνία µεταξύ σωµατείου – εργοδότη µας είχε δεσµεύσει.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ακόµα και αν τα οργανογράµµατα τουλάχιστον µέχρι αυτή τη στιγµή αποτελούν νοµοθετηµένο διευθυντικό δικαίωµα σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να θεωρηθεί νίκη για εµάς το ότι χάσαµε θέση εργασίας ακόµα και αν πολλές από αυτές αφορούσαν κατάργηση εξοπλισµού. Το γεγονός βέβαια ότι τα οργανογράµµατα ήταν, είναι και θα είναι δυναµικά µας δίνουν τη δυνατότητα όπως στο παρελθόν έτσι και στο µέλλον να διεκδικήσουµε και να επιτύχουµε νέες θέσεις εργασίας µε όρους απόλυτης ασφάλειας εργαζοµένων και εγκαταστάσεων.
Τα οργανογράµµατα αποτελούν διαρκή µάχη και κίνητρο διεκδίκησης προσλήψεων και συνεχώς βελτιούµενων συνθηκών εργασίας.

GROUPAMA
Στη χρονιά που µας πέρασε έγινε πράξη το αίτηµα πολλών συναδέλφων για προσθήκη στους όρους του συµβολαίου της δυνατότητας µερικής εξαγοράς. Ταυτόχρονα όµως υπήρξε καταγγελία του συµβολαίου εκ µέρους της Groupama. Είχαµε τονίσει εξ΄ αρχής πως ακόµα και αν η γνωστοποίηση προς εµάς έγινε αδικαιολόγητα µε µεγάλη καθυστέρηση, βασικό στοιχείο αποτελούσε η διατήρηση και η διασφάλιση του εν λόγω προγράµµατος αφού αποτελούσε συµβατική υποχρέωση της εταιρείας βάσει της ΣΣΕ.
Αν και πολλοί βιάστηκαν να προδικάσουν αρνητικές εξελίξεις και να προκαλέσουν ένα ιδιότυπο «ΒΑΝΚ RUN» ευτυχώς διαψεύστηκαν για µια ακόµα φορά. Τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές, διαθέτουµε συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό πρόγραµµα αόριστης διάρκειας µε 3ετή εγγύηση επιτοκίου ιδιαιτέρως ανταγωνιστικού για τις συνθήκες της αγοράς (2,5%).

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ένα πολύ σοβαρό θέµα το οποίο παραµένει σε εκκρεµότητα µε ακέραιη την ευθύνη της εταιρείας για αυτό, είναι οι απαραίτητες για την ασφάλεια εργαζοµένων και εγκαταστάσεων προσλήψεις.
Αν και υπάρχουν επίσηµες διαβεβαιώσεις πως µέσα σε αυτόν τον µήνα ξεκινούν οι διαδικασίες προσλήψεων χειριστών πεδίου, τεχνικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων που έχουν προκύψει κενά, προειδοποιούµε κάθε άµεσα εµπλεκόµενο πως περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συγκρουσιακές καταστάσεις. Έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής και ανοχής όλων των εργαζοµένων. Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός.
Παράλληλα µε όλα αυτά, η καθηµερινότητα παραµένει ιδιαιτέρως απαιτητική. Σε κάθε περίπτωση όµως ποτέ δεν την βάλαµε σε δεύτερη µοίρα.
Η ΕΛΚΕ έδωσε το παρόν σε όλους τουs αγώνες των εργαζοµένων που αφορούσαν γενικότερα προβλήµατα της κοινωνίας. Αποδείξαµε και στον πιο δύσπιστο κριτή πως η ΕΛΚΕ αποτελεί εγγυητή σταθερότητας και προοπτικής για το Σωµατείο µας.
∆εν κρυφτήκαµε στα δύσκολα, αναλάβαµε ευθύνες και αναβαθµίσαµε στο µέτρο που µας
αναλογεί το θεσµό του Σωµατείου µας.
          Η συµβολή µας επίσης στα οικονοµικά αποτελέσµατα στη χρονιά που πέρασε υπήρξε πάλι σηµαντική. Η µεγάλη προσπάθεια εκ µέρους όλου του Προεδρείου για εξορθολογισµό και περιορισµό των εξόδων σε µια χρονιά µε τόσες απαιτήσεις (ΕΣΣΕ, αµοιβές δικηγόρων, εσωτερικός κανονισµός κ.α.) έφερε για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια θετικό ισολογισµό. Σεβόµενοι απόλυτα τα χρήµατα των εργαζοµένων που διαχειριζόµαστε, είτε είναι ταµείο του Σωµατείου είτε ΤΑΑΤ, δεσµευόµαστε για συνέχιση των προσπαθειών προς περαιτέρω βελτίωση και θωράκιση του ίδιου του θεσµού.

Συνοψίζοντας :
Μηδενιστικές αντιλήψεις καθώς και αναδροµές στο παρελθόν για τις «επιτυχίες» επικριτών που παλαιότερα είχαν την ευθύνη διοίκησης του Σωµατείου, δεν προσφέρουν τίποτα σήµερα. Αξιοσηµείωτο όµως είναι το γεγονός ότι αµφισβητούν δηµοκρατικές πλειοψηφίες της τάξης του 68% για την υπογραφή τριετούς σύµβασης. Επικαλούνται τους αντιµνηµονιακούς αγώνες της κοινωνίας, την ίδια στιγµή που όλοι οι εργαζόµενοι στα ΕΛΠΕ - και όχι µόνο - γνωρίζουν την πλήρη ταύτισή τους µε πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που είτε υλοποίησαν είτε αποδέχτηκαν σιωπηρώς χωρίς καµία αντίδραση, όλες µα όλες τις µνηµονιακές πολιτικές.
Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον ∆ιοικητικό Απολογισµό πρέπει να αξιολογηθεί σύµφωνα µε το εάν το Σωµατείο :
• Στάθηκε µε αξιοπρέπεια για άλλη µια φορά απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα
Συγκυβέρνησης, ΣΕΒ και Τρόικας που σάρωσε όλη την Ελλάδα .
• Εξακολουθεί να αποτελεί έως και σήµερα, ένα από τα ελάχιστα δυστυχώς θετικά σωµατειακά πρότυπα Πανελλαδικά.
• Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε έναν συνάδελφο ξεχωριστά και όλους συνολικά.
• ∆εν διέσπασε, δεν διαχώρισε, σεβάστηκε και στήριξε τον Πανελλήνιο χαρακτήρα του ΠΣΕΕΠ.
Λέµε όχι στο φόβο, στην παραπληροφόρηση, στην κινδυνολογία, στην ανηθικότητα λόγων και πράξεων.
Καλούµε όλους τους συναδέλφους να συµµετέχουν µαζικά στις ψηφοφορίες στις 16 και 17 Φλεβάρη στηρίζοντας το Σωµατείο µας.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΑΤ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου