Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αποκάλυψη: στη ΔΕΗ πήραν είδηση ότι την Κυριακή έχουμε εκλογές; Μάλλον όχι όλοι ...



Με κατεπείγουσα εγκύκλιο της 2/1 το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έσπευσε να ενημερώσει τους φορείς του Δημοσίου πως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, όπως γίνεται πάντα σε περιόδους εκλογών, απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού και κάθε είδος υπηρεσιακής μεταβολής. Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε και στη Διαύγεια, με αριθμό ΑΔΑ 6Κ0ΤΧ-059.

Δεν πρόκειται για κάτι το καινοφανές, είναι μια πάγια πρακτική που ισχύει στη μεταπολίτευση και είχε κωδικοποιηθεί στο Ν. 2190/1994, το γνωστό και ως Νόμο Πεπονή, (με τον οποίο δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ, μια απ' τις μεγάλες ...

τομές του Πασοκ, πριν το παραλάβει το Σημιταριό).

Η απαγόρευση μεταβολών ισχύει για όλους τους φορείς του άρθρου 14 παρ.1 του ν.2190/1994 και μέσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους και όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005. Αυτή η πρόβλεψη του Νόμου πιάνει ασφαλώς και τη ΔΕΗ και συνεπώς από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η ΔΕΗ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω.



Επειδή πάντα υπάρχουν κάποιοι "πονηροί" που μπορεί να προσπαθήσουν να καταστρατηγήσουν τη νομοθεσία, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση της έκδοσης πράξεων που αφορούν το διορισμό ή πρόσληψη και η απαγόρευση έκδοσης οποιασδήποτε πράξης μεταβολής που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση του πάσης φύσεως προσωπικού, αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις προπαρασκευαστικές αυτών πράξεις. Δηλαδή, δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού, ούτε πράξεις διορισμού. Επίσης, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη/μετάταξη/απόσπαση προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή εκτάκτου, δεν συνεδριάζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα θέματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω αναστολή, δεν υπογράφονται ούτε δημοσιεύονται πράξεις διορισμού ή μετατάξεων.


Ίσως ωστόσο με την κακοκαιρία που επικράτησε μετά την Πρωτοχρονιά η εγκύκλιος πάγωσε και δεν τα κατάφερε να βρει το δρόμο της για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού σε κάποια μονάδα της ΔΕΗ δημοσιεύτηκε στις 14/1/2015 η πιο πάνω πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη είκοσι (20) θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 30/1/2015. Έχουμε καλύψει τα στοιχεία του εγγράφου, καθόσον εκείνο που ενδιαφέρει είναι η φύση του κι όχι το ακριβές περιεχόμενο. Οι μετακινήσεις από μια θέση σε άλλη ασφαλώς συνιστούν υπηρεσιακή μεταβολή κι όταν η διαδικασία γίνεται παραμονές εκλογών δεν είναι απίθανο να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να συνδεθούν με υποσχέσεις έναντι ανταλλαγμάτων, που σχετίζονται είτε με κατάλληλη ψήφο είτε με σταυροδοσία είτε και τα δυο. 


Μήπως μάλιστα βρουν τους 20 στη Μεγαλόπολη, μια που εκεί τα κατάφεραν πριν λίγες μέρες να κλείσουν την 4η Μονάδα λόγω έλλειψης αποθεμάτων λιγνίτη, όπως καταγγέλλει Σωματείο της περιοχής; Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο θα θυμάστε πως από τον Αύγουστο ρωτούσαμε αν υπάρχουν αποκαλυμμένα αποθέματα στα λιγνιτωρυχεία, έτοιμα για απόληψη το χειμώνα, πόσα είναι τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ, και τι ποιότητα έχουν. Και στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε γίνει κι ερώτηση στη Βουλή από το Σύριζα για το ίδιο θέμα. Στη Δυτική Μακεδονία η άδοξη καταστροφή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το Νοέμβριο μείωσε τις απαιτήσεις κατανάλωσης λιγνίτη κι έδωσε μεγάλη "ανάσα" στο σύστημα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν έπρεπε να δουλεύει. Το νέο success story βέβαια λέγεται "εισαγωγές ηλεκτρισμού", οπότε δεν χρειαζόμαστε πλέον ούτε λιγνίτη ούτε τίποτα, όλα θα τα εισάγουμε: στο 24%!!! έφτασε το Νοέμβριο 2014 η συμμετοχή των εισαγωγών στην κάλυψη των αναγκών του διασυνδεμένου συστήματος και στο 23% -αλλά με αύξηση στις GWh ως προς το Νοέμβριο- ήταν το Δεκέμβριο. Μήπως κάποιοι νομίζουν πως έχουμε βρει καμιά μηχανή που τυπώνει ευρώ ή δολάρια και μπορούμε να σκορπίζουμε χρήματα στο εξωτερικό; Έτσι θα αυξήσουμε το ΑΕΠ;


Όταν το 1993 ο Σαμαράς είχε ρίξει την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το πελατειακό κράτος της ΝΔ είχε προσλάβει στη ΔΕΗ πάνω από 8 χιλ. άτομα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Παρά το ό,τι το Πασοκ είχε κερδίσει τότε τις εκλογές, οι διηγήσεις της εποχής λένε πως η τακτοποίηση ημετέρων συνεχιζόταν μέχρι και 10 μέρες μετά τις εκλογές! Το τωρινό πελατειακό κράτος λοιπόν δεν θα πάθει κάτι αν σταματήσει τις προσλήψεις και τα ρουσφέτια για ένα μήνα, μπορεί κάλλιστα να τα συνεχίσει αμέσως μετά τις εκλογές, αν γίνει καμιά στραβή και ξαναβγούν αυτοί που μας χρεοκόπησαν σε καιρό ειρήνης. 


Θα ενδιαφερθεί άραγε κανείς για την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας απ' τη συγκεκριμένη πρόσκληση, που εκθέτει όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία; Μάλλον όχι, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε! Αλλά με την ψήφο μας την Κυριακή ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να γίνει επιτέλους η χώρα ένα σύγχρονο κράτος, όπου κανείς κομματικός δεν θα αισθάνεται πως είναι πάνω απ' τους νόμους.


Την Κυριακή γυρνούμε σελίδα, για να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας. Αφήνοντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη σαπίλα, που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης και επιμένει να υποτιμά διαρκώς τη νοημοσύνη μας.




ΠΗΓΗ
:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου