Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η Κύπρος η total, η τιμή του πετρελαίου και η Ελλάδα


Η πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie για τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου στις πετρελαϊκές εταιρείες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στις επενδυτικές δαπάνες. Μεγάλα θύματα θα είναι τα η ώριμα μεγαλύτερου ρίσκου πεδία, αφού τα περιορισμένα κεφάλαια θα διατεθούν από τις πετρελαϊκές για την ανάπτυξη ώριμων χαμηλού ρίσκου βεβαιωμένων κοιτασμάτων.

Προτού αλέκτωρ φωνήσαι… και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών ήρθε από την Κύπρο. Η γαλλική Total, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Κυπριακού τύπου, εξετάζει  την αποχώρησή της από τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία και τις έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση. Επίσημη αιτία ο μη εντοπισμός στόχων για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων. Μάλιστα η εταιρεία φέρεται έτοιμη να προτιμά να παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση δύο ερευνητικών γεωτρήσεων καταβάλλοντας στο κυπριακό δημόσιο το 10% της δαπάνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του πρώην διευθυντή ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασσίνη εταιρείες όπως η Total “αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες”. “Φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά” ανέφερε. 

Σημειώνεται πάντως ότι η είδηση ήρθε την ημέρα που ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Patrick Pouyanne ανακοίνωνε την περικοπή κατά 30% των επενδύσεων  για έρευνες και κατά 10% των συνολικών δαπανών του γαλλικού κολοσσού. Εκτός των κυπριακών οικοπέδων, οι περικοπές θα αφορούν επίσης στην έκθεση της Total σε αμερικανικά πεδία shale gas στην ανατολική ακτή, καθώς επίσης και σε πεδία στη Βρετανική βόρεια θάλασσα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pouyanne, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου θα χρειαστεί χρόνο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του συνέδεσε εμμέσως τις αποφάσεις με το περιβάλλον των τιμών αφού, όπως είπε, η σημερινή τιμή των 50 δολαρίων μεταφράζεται σε μείωση επενδύσεων, όχι μόνο στην έρευνα και παραγωγή, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, η οποία πλέον δε θεωρείται ακριβώς περιοχή frontier, αφού ήδη έχει εντοπιστεί εκεί ένα κοίτασμα, έρχονται να προσγειώσουν ανώμαλα τις προσδοκίες για τους ελληνικούς διαγωνισμούς. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον αγοράς, θα ήταν μεγάλη επιτυχία να υπάρξει ενδιαφέρον για να γίνει έρευνα σε ένα από τα παντελώς ανεξερεύνητα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Και βέβαια, η απόφαση έρχεται να προσγειώσει και τον υψηλό πήχη που έχει τεθεί εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών, οι οποίες δεν αποτελούν παρά μόνο μια από τις αρκετές αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου