Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η Πρώτη Αναλυτική Παρουσίαση του «Κάθετου Διαδρόμου» Μέσα Από Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ


Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις τόσο για κάθε κράτος ξεχωριστά όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της πρόσφατης πολιτικής κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανικού ζητήματος και του κινδύνου εφοδιασμού σε φυσικό αέριο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ρόλος της ΝΑ Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της πλεονεκτικής γεωστρατηγικής θέσης της, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξαγωγικών οδεύσεων ανάμεσα στις εξαγωγικές χώρες της Ανατολής και του Νότου και στις καταναλώτριες χώρες της Δύσης. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για ενεργειακή ασφάλεια προωθώντας τις επενδύσεις στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, αλλά και διαφοροποιώντας και διευρύνοντας τα σημεία εισόδου και εξόδου ( entry - exit points) μέσω της προώθησης διασυνοριακών πρότζεκτ με τις χώρες της περιοχής.
Το ΙΕΝΕ, αποσκοπώντας να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδος και των νέων εναλλακτικών διαδρόμων φυσικού αερίου, ετοίμασε ένα Κείμενο Εργασίας με τίτλο «Ο Κάθετος Διάδρομος: από το Αιγαίο ως την Βαλτική» στο οποίο εξετάζονται οι δυνατότητες υλοποίησης του πρότζεκτ “ Vertical Corridor”, καθώς και το πώς η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματισθεί σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο εισόδου στην ΝΑ Ευρώπη εξυπηρετώντας σε σημαντικό βαθμό τον στόχο διασυνδεσιμότητας των ευρωπαϊκών δικτύων, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Παράλληλα, το ανωτέρω Κείμενο Εργασίας, το οποίο προλογίζει ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, διερευνά τα οφέλη τα οποία θα υπάρξουν τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor) είναι μία νέα όδευση για το Φυσικό Αέριο, που θα ενώνει τα Εθνικά Δίκτυα των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ώστε το φυσικό αέριο να προωθείται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και την Ρουμανία , και κατόπιν πιθανώς σε άλλες χώρες της κεντρικής και της βορειο-ανατολικής Ευρώπης. Να θυμίσουμε ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2014 υπογράφτηκε Κοινή Διακήρυξη για τον «Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου» από τους τρεις υπουργούς ενέργειας της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μέσω της διακήρυξης αυτής έγινε αισθητή η ανάγκη της υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) και της συμπλήρωσης των «συνδετικών δεσμών» ( interconnectors) που απουσιάζουν μεταξύ των χωρών. Ο Κάθετος Διάδρομος διαθέτει το πλεονέκτημα ότι θα διέρχεται εξ ολοκλήρου από κράτη-μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Ένωσης, ενώ θα μπορεί να υλοποιηθεί σ’ ένα σύντομο σχετικά διάστημα και με σχετικά μικρό κόστος. Το νέο Working Paper (αρ. 20) του ΙΕΝΕ, στοιχειοθετώντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες, περιγράφει συνοπτικά αλλά και με σαφήνεια την νέα αυτή εναλλακτική όδευση βολιδοσκοπώντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η νέα αυτή έκδοση του Ινστιτούτου βρίσκεται ανηρτημένη στην περιοχή μελών του www .iene .gr και συγγραφείς του είναι οι κ.κ. Nίκος Σοφιανός, Συντονιστής Επιστημονικών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ και Κωστής Ν. Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.



ΠΗΓΗ:iene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου