Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

EΛ.ΠΕ: Ο προμηθευτής αργού και το χρέος

EΛ.ΠΕ: Ο προμηθευτής αργού και το χρέος
Σε διαπραγμάτευση των παλαιών χρεών προς το Ιράν προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών, αλλά και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg, ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας Βijan Zanaganeh, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 800 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 755 εκατ. δολάρια είναι των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όμως, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ -όπως και κάθε άλλη δυτική εταιρεία – αναγνωρίζει ως χρέος μόνο 500 εκατ. δολάρια, δίχως τους τόκους από την εποχή επιβολής των κυρώσεων κατά του Ιραν. Μάλιστα, γι αυτό το θέμα υπάρχει και σχετικός νομικός όρος καθώς δεν επέβαλλαν οι εταιρείες το εμπάργκο, αλλά η διεθνής κοινότητα.

Επιπλέον, η νέα Ιρανική ηγεσία αναζητά συνεργάτες και διυλιστήρια προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου τις προμήθειες αργού πετρελαίου κι αυτό ενδιαφέρει πολύ τα ΕΛ.ΠΕ καθώς θα εξασφαλίσουν ένα σταθερό προμηθευτή αργού πετρελαίου. Σύμφωνα επίσης με το Bloomberg, το Ιράν ενδιαφέρεται να αποκτήσει και μετοχές στο ελληνικό διυλιστήριο. Αν γίνει, όμως, κάτι τέτοιο ενδέχεται να εκδοθούν νέες μετοχές και έτσι να προκύψει αραίωση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων (dilution). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των μετόχων γι αυτό και περιμένουν με ενδιαφέρον την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Βεβαίως, υπάρχει και ενδεχόμενη πώληση από την πλευρά του ιδιώτη μετόχου ( Όμιλος Λάτση ) ο οποίος εδώ και καιρό έχει αποσύρει τα στελέχη του από την εταιρεία.

Δημ. Παφίλας


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου