Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τα ΕΛΠΕ, το Ιράν, το χρέος, το ενδιαφέρον για διυλιστήριο

Τα ΕΛΠΕ, το Ιράν, το χρέος, το ενδιαφέρον για διυλιστήριο
Οι εκκρεμείς οφειλές από την εποχή που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, τέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, όπου και συναντήθηκε με τον τοπικό υπουργό Πετρελαίου.
Αθήνα και Τεχεράνη επιθυμούν να διευθετήσουν το ύψος του χρέους αλλά και τον τρόπο καταβολής του πριν την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, μέσα στους επόμενους μήνες.

Η πλευρά των ΕΛΠΕ φέρεται μάλιστα να έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού της τάξης των 4 εκ. βαρελιών το μήνα, απορροφώντας σε ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής του Ιράν.

Όπως σημειώνεται σε ...
πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, με το Bloomberg χτες μάλιστα να επανέρχεται στο θέμα, η πλευρά της Τεχεράνης ανεβάζει τη συνολική οφειλή στα επίπεδα των 800 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 755 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ΕΛΠΕ, με την ελληνική όμως πλευρά να χαμηλώνει τον πήχη κάπου στα 600 εκατ.

Ωστόσο, το ακόμα πιο εντυπωσιακό σημείο της αναφοράς του Bloomberg είναι ότι η Ιρανική εταιρεία Tadbir Energy Development Group co. εμφανίζεται ως ενδιαφερομένη για να αποκτήσει μετοχικό ποσοστό σε ελληνικό διυλιστήριο! Δεν δίνονται ωστόσο, λεπτομέρειες στο δημοσίευμα για το αν πρόκειται για τα ΕΛΠΕ ή άλλη εταιρεία του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει ενδιαφέρον και αναμένονται οι τυχόν εξελίξεις…


ΠΗΓΗ: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου