Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

H κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Σαουδική Αραβία

H κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Σαουδική Αραβία
Όσο παραμένει σε χαμηλό επίπεδο το πετρέλαιο, τόσο αυξάνεται και η πίεση προς την Σαουδική Αραβία να αφήσει κατά μέρος την υποστήριξη του riyal.

Τα συμβόλαιο τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτιμήσουν την ισοτιμία του riyal για τους επόμενους 12 μήνες βρίσκονται σε υψηλό 13 ετών. Τα εξάμηνα συμβόλαια δεν έχουν μετακινηθεί από υψηλό επταετίας, ακόμη και μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας ο οποίος ανέφερε πως ο OPEC συνεργάζεται με ...
λοιπούς πετρελαιοπαραγωγούς για την εξισορρόπηση της αγοράς.

The decoupling of oil prices and Saudi production has fueled speculation of a riyal devaluation

Η Σαουδική Αραβία παράγει ρεκόρ ποσότητας πετρελαίου φέτος, αφού ηγείται της προσπάθειας του OPEC να υπεραμυνθεί του μεριδίου αγοράς της, με το Brent να βρίσκεται σε χαμηλό εξαετίας. Η πτώση των κερδών του πετρελαίου έχει πιέσει το βασίλειο της Σ.Α. στο να "αγγίξει" τις... οικονομίες του και να πουλήσει χρέος έτσι ώστε να διατηρήσει την 30ετή σύνδεση με το δολάριο. Για την BofA, αυτό σημαίνει πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίσιμη απόφαση του χρόνου: Είτε να μειώσει την παραγωγή, είτε να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών, είτε να προσαρμόσει την ισοτιμία του riyal για να περιορίσει την πτώση των ξένων αποθεματικών.

Παρόλα αυτά, τα αποθεματικά της Σαουδικής Αραβίας δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν και τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έπεσαν σχεδόν σε τριετές χαμηλό τον Σεπτέμβριο, βρίσκονται ανάμεσα στα πιο υψηλά της περιοχής, στα $646,9 δισ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου