Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

"Ιβάν" (όχι ο Τρομερός) εναντίον Γερμανικού Δικτύου και εκατομμύρια ευρώ τινάζονται στον αέρα.


Όταν ακούτε ειδήσεις για "νέο αιολικό ρεκόρ" στη Γερμανία, μάλλον πρέπει να λυπάστε τους Γερμανούς καταναλωτές, καθώς όλο και πιο ακριβή αποδεικνύεται η άσκηση της Energiewende, της μετάβασης σε σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β.

Όσοι παρακολουθείτε αυτό το ιστολόγιο θα πρέπει πλέον να έχετε δει αρκετές φορές πως η μορφή της καμπύλης παραγωγής από αιολικά μόνο ομαλή δεν είναι,  χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες κορυφώσεις εναλλασσόμενες με πυθμένες κι αυτό εντελώς ανεξάρτητα απ' το πλήθος και τη γεωγραφική διασπορά των ανεμογεννητριών. Στις κορυφώσεις υπάρχει υπερπαραγωγή, που πρέπει να διαχυθεί στο ευρύτερο δίκτυο, στους πυθμένες δεν υπάρχει παραγωγή και πρέπει από κάποια άλλη χώρα να έλθει ρεύμα. Τα "ρεκόρ" αντιστοιχούν στις κορυφώσεις, που μοιάζουν με βελόνες, διαρκούν ελάχιστα. Αμέσως μετά το "ρεκόρ" έρχεται η κατρακύλα, πολύ γρήγορα η παραγωγή ελαχιστοποιείται ή ακόμα χειρότερα ...

παρουσιάζει συνεχείς αυξομειώσεις, που είναι ό,τι το χειρότερο για τα δίκτυα ηλεκτροδότησης: αντί να υπάρχει συνεχής και ομοιόμορφη ροή, το δίκτυο αντιμετωπίζει παλμούς ισχύος κι αποσταθεροποιείται. 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι Γερμανοί επιθυμούν διακαώς να συνδεθούν τα Ευρωπαϊκά δίκτυα σ' ένα SuperGrid, από Καζακστάν μέχρι Γιβραλτάρ κι από Βόρεια Νορβηγία μέχρι Νιγηρία, όπου ελπίζουν να διαχυθεί το πρόβλημα της αποσταθεροποίησης, αυτό που αντιμετωπίζουντα τελευταία χρόνια Τσέχοι, Πολωνοί, Αυστριακοί. Όσο πιο μεγάλο το δίκτυο, τόσο περισσότερο κερδίζει αυτός που εισφέρει αιολική παραγωγή και το ίδιο κάνει με μεγάλη επιτυχία η Δανία, μια μικρή χώρα ανάμεσα στην τεράστια Γερμανική αγορά και στις πολύ υδροηλεκτρικές Νορβηγία & Σουηδία: εισφέρει τυχαίο αιολικό ρεύμα και εισάγει σταθερό κι αξιόπιστο υδροηλεκτρικό. Η Βρετανία είναι ένα απομονωμένο απ' την ηπειρωτική Ευρώπη νησί, μπορεί να έχει κάποιες καλωδιακές διασυνδέσεις, αλλά δεν επαρκούν για να εξομαλύνουν το πρόβλημα, οπότε ο Κάμερον το κατάλαβε κι είπε "Get Rid of the Green Crap!".

Όπως λοιπόν μαθαίνουμε απ' τη die Welt, τις προηγούμενες ημέρες φύσηξε απ' τη Νορβηγία η θύελλα Χάινι και αμέσως από πίσω η θύελλα Ιβάν, που "τρέλαναν" τις παραταγμένες στη Βόρεια Γερμανία ανεμογεννήτριες, άλλες περιστρέφονταν με μέγιστη ισχύ κι άλλες διέκοψαν τη λειτουργία για λόγους προστασίας. Η παραγωγή των αιολικών κορύφωσε, αλλά το ρεύμα για να μεταφερθεί χρειάζεται καλώδια, η ανάπτυξη του δικτύου Βορρά-Νότου έχει υστερήσει απελπιστικά λόγω των αντιδράσεων των Βαυαρών, οπότε για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε υπερφόρτωση δικτύου και οι διαχειριστές (Tennet, EnBW, Amprion, 50Hz) αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση του "αποθεματικού σταθεροποίησης" του δικτύου επί ένα 10ήμερο, το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα από τότε που ξεκίνησε η Energiewende.

Πρόκειται για εργοστάσια φυσικού αερίου όπως το Irsching Blok 3 στη Βαυαρία και τα Theiss και Korneuberg στην Αυστρία, αλλά ακόμα και το λιθανθρακικό Duernrohr, που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν ισχύ εξισορρόπησης στα νότια, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο δίκτυο απ' την υπερφόρτωση που έρχεται απ' το Βορρά (έτσι το αποδίδει η Die Welt, τεχνικά ίσως είναι κάπως διαφορετικά). Ο διαχειριστής δικτύου Tennet αναγκάστηκε να ζητήσει και τη διακοπή λειτουργίας αιολικών ισχύος 300MW. Και μόνο στην περιοχή του δικτύου του Tennet οι παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου έχουν κοστίσει στους καταναλωτές περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. 

Κάθε φορά που φυσά θα υπάρχει αιολικό ρεύμα, ακριβώς όπως οι μυλωνάδες περίμεναν κάποτε να φυσήξει για ν' αλέσουν. Εν τω μεταξύ οι καταναλωτές θα πληρώνουν μέτρα εξισορρόπησης του δικτύου, θα πληρώνουν επιδοτήσεις για να συντηρούν τις "πράσινες" θέσεις εργασίας και η Γερμανία θα συνεχίζει να εξάγει είτε φθηνό επιδοτούμενο ρεύμα στους γείτονες είτε αιολική παράνοια στις χώρες που έχουν πρόθυμους πολιτικούς: το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου, χάρη στη Χάινι και τον Ιβάν, η Γερμανία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στο δίκτυο της Κεντροδυτικής Ευρώπης, με μέση ημερήσια ροή 59GWh ή μέσο ρυθμό 2,45GWh/ώρα, απόρριψη τυχαίου αιολικού ρεύματος στο ευρύτερο δίκτυο των γειτονικών της χωρών. Ο κύριος εισαγωγέας ήταν η Γαλλία, υποδεχόμενη 32,7GWh/ημέρα, αλλά και η Ολλανδία με περίπου 25GWh/ημέρα, που παίρνει ρεύμα απ' τη Γερμανία προκειμένου να διαφυλάττει και να πουλά το φυσικό της αέριο στη διεθνή αγορά. Να γιατί το Pentalateral Energy Forum είναι η μόνη διέξοδος του Γερμανικού "Lebensraum" στον ηλεκτρισμό και η Κομισιόν πιέζει για ενίσχυση των καλωδιακών διασυνδέσεων: για να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τα δίκτυα όλοι οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να συνεχίσουν να εξάγουν ανεμπόδιστα οι Γερμανοί. Πώς την είπαμε μια τέτοια Ευρώπη;

ΥΓ. Ευχαριστώ την αναγνώστρια ThW που έστειλε το σύνδεσμο της die Welt.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου