Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Εν αναμονή άρσης του ιρανικού εμπάργκο τα ΕΛΠΕ - Παραμένει ο στόχος για 4 εκατ. βαρέλια το μήνα


Εν αναμονή της άρσης του ιρανικού εμπάργκο βρίσκονται πάντα τα ΕΛΠΕ, η διοίκηση των οποίων θα βρεθεί σε μια περίπου εβδομάδα στη Τεχεράνη, συνοδεύοντας κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που θα επισκεφτεί το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου την πρωτεύουσα του Ιράν, τα ΕΛΠΕ, που θα εκπροσωπηθούν από το διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη, αποδίδουν μεγάλη σημασία, καθώς θα έχουν επαφές με τη κρατική εταιρεία πετρελαίου National Iranian Oil Company (NIOC).

Σε αυτές θα συζητηθεί για μια ακόμη φορά η δεδηλωμένη εδώ και καιρό πρόθεση των ΕΛΠΕ για αγορά περσικού αργού, με στόχο μια προμήθεια της τάξης των 4 εκατομμυρίων βαρελιών τον μήνα. Άλλωστε τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν και να υπεραποδίδουν με ιρανικό πετρέλαιο.

Ως γνωστόν ωστόσο, τα πάντα έχουν...
μπλοκάρει ενόψει της άρσης του εμπάργκο. Σαφή εικόνα για το πότε αυτό θα γίνει δεν υπάρχει ακόμη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές του 2016, και αν το Ιράν τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι διεθνείς κυρώσεις θα αρθούν και η τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ που έχει ήδη επισκεφθεί μια φορά τη Τεχεράνη, θα συνεχίσει να “κτίζει” θέσεις, και κατά την επίσκεψή της στην ιρανική πρωτεύουσα θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της, δείχνοντας ότι παραμένει έντονο.

Με το βλέμμα στραμμένο στον “κωδικό Ιράν”, βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι δυτικοί παίκτες: Τους τελευταίους μήνες, όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν παρελάσει από την Τεχεράνη διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα του περσικού πετρελαίου.

Αναφορικά με την οφειλή ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων των ΕΛΠΕ απέναντι στην NIOC η οποία και χρονολογείται από το 2012, όταν λόγω των κυρώσεων το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή των φορτίων αργού που είχε παραλάβει η ελληνική εταιρεία, το πιθανότερο είναι ότι θα καταβληθεί τμηματικά.

Προϋπόθεση φυσικά είναι, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, να δώσουν στα τέλη Δεκεμβρίου το "οκ" για την άρση των κυρώσεων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου