Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Θρίλερ με μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά ελληνικών τραπεζών

Θρίλερ με μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά ελληνικών τραπεζών
Ενα θρίλερ είναι σε εξέλιξη εδώ και τρεις μέρες, καθώς χάκερς πραγματοποιούν κυβερνοεπίθεση κατά Ελλήνων κατόχων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τραπεζικές πηγές τα στοιχεία κατόχων καρτών που έχουν εκδοθεί απ' όλες τις ελληνικές τράπεζες εντοπίστηκαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν συστήματα που υποστηρίζουν την τεχνολογία chip-pin όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Δηλαδή οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν περιέχουν chip και η χρήση τους δεν απαιτεί για μία συναλλαγή την εισαγωγή pin.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές άγνωστο με...
ποιο τρόπο έχει γίνει υποκλοπή των στοιχείων ελληνικών καρτών οι οποίες εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ με τους χάκερς να εκμεταλλεύονται τη διαφορά των δύο τεχνολογιών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. 

Στις τράπεζες έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 24ωρα και έχει παρέμβει η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεκλάπησαν τα στοιχεία των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Ταυτόχρονα σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών οι οποίες σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν το κύκλωμα που υπέκλεψε τα στοιχεία των καρτών. 

Όπως ανέφεραν οι ίδιες αξιόπιστες πηγές, το πρόβλημα τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα δεν αφορά web-banking αλλά εντοπίζεται στη χρήση πιστωτικών - χρεωστικών καρτών. Η χρήση των καρτών για αγοραπωλησίες φέρεται να έγινε τις τελευταίες ημέρες. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις ΗΠΑ ήταν η μέρα των Ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή ακολουθούσε η αποκαλούμενη "Μαύρη Παρασκευή", ημέρα δηλαδή των μεγάλων εκπτωτικών προσφορών όπου υπολογίζεται ότι γίνεται τζίρος 60 δισ δολ! Ταυτόχρονα σήμερα, Δευτέρα είναι η αποκαλούμενη "Cyber Monday", η μέρα δηλαδή που είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ηλεκτρονικές εκπτωτικές προσφορές. 

Το κύκλωμα των χάκερς φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε τη χρονική συγκυρία καθώς μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο ούτως ώστε να δράσει κατά το 4ήμερο αυτό. 

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει γίνει χρήση των κλεμμένων στοιχείων της κάρτας το ποσό δεν επιβαρύνει τον κάτοχο της καθώς δεν τεκμηριώνεται η συναλλαγή με τη χρήση Pin που έχει την έννοια της ηλεκτρονικής υπογραφής.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου