Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ποιον Έλληνα επιχειρηματία ευνοεί η κόντρα Πούτιν - Ερντογάν

Ποιον Έλληνα επιχειρηματία ευνοεί η κόντρα Πούτιν - Ερντογάν
Με τους καλύτερους οιωνούς καταφθάνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καθώς η ταφόπλακα στον ελληνοτουρκικό αγωγό, που έβαλε η Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της από την Aγκυρα, αφαιρεί και τα τελευταία εμπόδια για τη σχεδιαζόμενη ελληνοαμερικανική ενεργειακή επένδυση στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ρωσικής εμπνεύσεως και ελληνικής στήριξης (Π. Λαφάζανη) αγωγός, που θα μετέφερε ρωσικό αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη παράλληλα με τον ανταγωνιστικό TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, μπήκε βαθιά στην κατάψυξη του ρωσικού… νεκροτομείου.

Αντιθέτως πιο κοντά παρά ποτέ φαντάζει να είναι η δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στη βόρειο Ελλάδα που θα υποδέχεται υγροποιημένο αέριο, ενδεχομένως (ή πιθανότατα;) και σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ, και θα το διοχετεύει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού των δυο χωρών, αλλά και στην Ευρώπη μέσω του TAP.

Το σχέδιο που προωθείται από την Ουάσιγκτον αποκάλυψε ο Α. Τσίπρας προ εβδομάδων κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ: Προβλέπει τη μεταφορά...
αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα Βαλκάνια, μέσω τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Η ανάπτυξη και διαχείριση του τερματικού σταθμού LNG προβλέπεται να γίνει μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο (διότι οι σχέσεις του ομίλου Κοπελούζου με την Gazprom ενδέχεται να αποδειχτούν δίκοπο μαχαίρι), θα αξιοποιηθεί η άδεια εγκατάστασης τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, συμφερόντων Κοπελούζου, η οποία έχει μάλιστα ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. καθιστώντας την επιλέξιμη για χρηματοδότηση. Το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί εξαγορά της συγκεκριμένης άδειας και του φορέα του ομίλου Κοπελούζου αναφέρεται ως πιθανό από ορισμένους κύκλους, που εξηγούν ότι έτσι θα διασφαλιστεί η «αποστείρωση» του project από -έστω και θεωρητικές- ρωσικές επιρροές.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ. Ο αμερικανικός βραχίονας, η Cheniere Energy είναι ένας από τους μεγαλύτερους λειτουργούς τερματικών σταθμών LNG παγκοσμίως. Είναι εισηγμένη στο New York Stock Exchange και η κεφαλαιοποίηση της είναι της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Cheniere αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές αερίου στις ΗΠΑ για να το εξάγουν στις πολύ υψηλότερα κινούμενες διεθνείς αγορές.

Τι ακριβώς έχει όμως ο Δ. Κοπελούζος που θέλει η Cheniere; Την άδεια που έχει λάβει η εταιρεία συμφερόντων του Gastrade για ελληνικό project LNG με εγκατάσταση και λειτουργία πλωτής μονάδας (FSRU) 20 χιλιόμετρα ανοικτά την Αλεξανδρούπολης.

Η εν λόγω μονάδα αποτελείται από δύο βασικά τμήματα. Το πρώτο αφορά την αποθήκη και πλοίο LNG το οποίο θα μετασκευασθεί κατάλληλα και το δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 24,2 χλμ. και χερσαίο αγωγό 4,5 χλμ. οι οποίοι θα μεταφέρουν το αέριο στο εθνικό δίκτυο. Αμερικανοί και Ελληνες θέλουν να αξιοποιήσουν το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης από την περιφέρεια της οποίας διέρχεται ο ΤΑΡ, ο υπάρχων ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου και θα καταλήγει ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος που μένει να κατασκευαστεί.

Η επένδυση εκτιμάται πως είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. και οι χρηματοδότες αναμένεται να βρεθούν τόσο μεταξύ των κοινοτικών ταμείων όσο και ιδιωτών επενδυτών ειδικά εάν συμβολαιοποιηθουν ποσότητες από την Cheniere.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου