Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Γεωπολιτικά παιχνίδια με μυρωδιά φυσικού αερίου: O Πούτιν ποντάρει στη Γερμανία, γυρνά την πλάτη στην Τουρκία

Γεωπολιτικά παιχνίδια με μυρωδιά φυσικού αερίου: O Πούτιν ποντάρει στη Γερμανία, γυρνά την πλάτη στην Τουρκία
Δεν πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έλεγε πως η Τουρκία ήταν βασικός παίκτης σε ό,τι αφορά την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέχρι τη στιγμή που της γύρισε την πλάτη.

Με την χειροτέρευση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών λόγω της Συρίας, η Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα μείωνε την παροχή φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη κατά 50%. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να υποφέρει λόγω της παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά μαχητικά και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στο χώρο.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το 2014, όποτε ο Πούτιν ανέφερε πως η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει το κέντρο της ενέργειας για τη νότια Ευρώπη, με τον αγωγό που θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος θα μείωνε την εξάρτηση της χώρας από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον....
Sijbren de Jong, αναλυτή ενέργειας στο Hague Centre for Strategic Studies "Ο Πούτιν ποντάρει στο Nord Stream, αλλά αυτό το ποντάρισμα έχει και μεγάλο ρίσκο. Μπορεί η Gazprom να εκνευρίσει την Τουρκία και να μειώσει τα κέρδη της; Δεν το νομίζω".



Το ρίσκο προς τον αγωγό Νord Stream 2 έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να υπάρξει διαφωνία από την ΕΕ, σύμφωνα με τον De Jong. Ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, Miguel Arias Canete ανέφερε πως η σύνδεση αυτή ρίσκαρε το 80% των εισαγωγών από τη Ρωσία σε μία μόνο δίοδο, ενώ οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υπογραμμίσει το ρίσκο της παράκαμψης της Ουκρανίας.

Αν και ο Nord Stream-2 δεν χρειάζεται το πράσινο φως από την Κομισιόν, το υπέργειο δίκτυο μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά και νομικά εμπόδια. Η Gazprom ήδη αντιμετωπίζει τέτοια εμπόδια με τον αγωγό Opal στη Γερμανία ο οποίος συνδέεται με τον ήδη υπάρχοντα Nord Stream, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο το 50% της ολικής του ικανότητας αφού οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν πρόσβαση για τυχόν ανταγωνιστές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου