Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Στο κρατικό ταμείο τα πρώτα κέρδη από τις έρευνες πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για στο οικόπεδο "11"
Αν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εντούτοις, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κέρδη από τη δραστηριότητα για τα κρατικά ταμεία. Συνολικά από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό αλλά και από την πώληση των σεισμικών δεδομένων, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία και κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο ΓΛΚ. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκε και η πρώτη δόση ύψους 333 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, δηλαδή τον φορέα ο οποίος συστήθηκε προκειμένου να διαχειρίζεται εκ μέρους του Δημοσίου τις συμβάσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ...
τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε για την ΕΔΕΥ, για το 2015 αναμένεται να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο 135 χιλιάδων καθώς τα έξοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 198 χιλιάδες ευρώ. 

Τώρα σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι το τέλος του μήνα εκφράζονται ελπίδες ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα του δημοσίου κλπ)  κάτι που έγινε ήδη. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του μήνα οι δύο εταιρείες που διεκδικούν τις παραχωρήσεις θα έχουν υποβάλει τις τελικές προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρες καθώς είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν από τις εταιρείες Triton και Enterprise, ωστόσο για λόγους που δε σχετίζονται με τις παραχωρήσεις αυτές καθαυτές οι έρευνες δεν είχαν προχωρήσει. 

Την ίδια στιγμή εκτός από το διαγωνισμό για τα χερσαία οικόπεδα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, στον οποίο υποβλήθηκαν προσφορές για τρία οικόπεδα. Οι προσφορές κατατέθηκαν στις 14 Ιουλίου ενώ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, η οποία εκτός των άλλων "εγχώριων" προβλημάτων έχει έρθει αντιμέτωπη με το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου και την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού που έχει περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις των πετρελαϊκών. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου