Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δεν βλέπει σχιστολιθική «επανάσταση» στην Ευρώπη η BP


Στις εισαγωγές φυσικού αερίου θα στραφεί η Ευρώπη, καθώς η δική της παραγωγή σύντομα θα αρχίσει να απομειώνεται.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Vladimir Drebentsov, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία «επανάσταση» σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ανέφεραν εμπειρογνώμονες του κλάδου πριν από μερικά χρόνια.

Ο οικονομολόγος της διεθνούς πετρελαϊκής, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις και τα στατιστικά της BP για το κλάδο της ενέργειας ως το 2035, τόνισε ότι μοναδικό φωτεινό παράδειγμα παραγωγής σχιστολιθικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο θα αποτελέσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει τη συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Επίσης, επεσήμανε ότι ...
υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τον σημαντικότερο να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φυσικών πόρων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όπως είπε ο Drebentsov, «στις ΗΠΑ κράτος και ιδιοκτήτης των πόρων είναι ένα και το αυτό. Στην Ευρώπη, αντίθετα, οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη Βιέννη, που όπως είπε «ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου βρίσκεται κοντά στη Βιέννη, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Βιέννη θα παράγει φυσικό αέριο».

Καταλήγοντας ο Drebentsov ανέφερε ότι η Ευρώπη θα εισάγει ως επί το πλείστον υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα προέβλεψε ότι υψηλή θα είναι και η ζήτηση για παραδοσιακές εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου