Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Κυπριακές εταιρείες πετρελαιοειδών: Οι πολίτες φορτώνονται το κόστος στα καύσιμα


"Είναι η εύκολη λύση να φορτώνονται οι τιμές των καυσίμων όταν το κράτος δεν εισπράττει φόρους”, δήλωσε στο capital.com.cy ανώτατη πηγή του περιβάλλοντος των εταιρειών πετρελαιοειδών της Κύπρου.

Πρόταση νόμου για μετακύλιση των τελών κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με την πρόταση, η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα, θα γίνεται βασισμένο σε νέο σύστημα, βάση με το οποίο θα προστίθενται 9 λεπτά στο κάθε λίτρο βενζίνης συν ΦΠΑ.

Το capital.com.cy επικοινώνησε με μία από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών της Κύπρου για την επικείμενη πρόταση νόμου που επιδιώκει το ΔΗΚΟ και ο βουλευτής του, Αντώνης Αντωνίου.

"Όταν το κράτος αυξάνει τους φόρους που έχουν σχέση με τα πετρελαιοειδή, τότε οι καταναλωτές επωμίζονται την αύξηση αυτή, αλλά με την σειρά τους οι καταναλωτές πάντα κατηγορούν τις εταιρείες πετρελαιοειδών για αισχροκέρδεια”, δήλωσε η ανώτατη πηγή στο capital.com.cy

Όπως μας ενημέρωσε....
η ανώτατη πηγή του περιβάλλοντος των εταιρειών πετρελαιοειδών, πέρυσι η πτώση της ζήτησης στα καύσιμα ήταν της τάξεως του 6%. Φέτος η πτώση με τα έως τώρα δεδομένα είναι οριακή, αλλά άμα επιβληθεί η αύξηση που συζητείται και θα αντικατοπτρίζει την καταβολή τελών κυκλοφορίας, αναμενόμενα θα υπάρξει μια περαιτέρω πτώση της ζήτησης.

Πέρα από τις εκτιμήσεις για την ζήτηση, όταν ζητήθηκε να εκφέρει γνώμη επί του νομοσχεδίου, η απάντηση ήταν άμεση αναφέροντας ότι είναι "ένα καθαρά πολιτικό θέμα και απόφαση”.

Συμπληρωματικά όπως πληροφορηθήκαμε, το 65% – 70% της τιμής των καυσίμων είναι φόροι που λαμβάνει το κράτος. Άρα με το εν λόγω νομοσχέδιο εάν εφαρμοστεί, ίσως ο φόρος να ξεπεράσει το 70% της τιμής του λίτρου στο καύσιμο.

Τέλος, "λακωνικά” απάντησε ο κ. Στέφανος Στεφάνου Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου (Γ.Σ.Π.Ο.Β.Ε.Κ.) , όταν του ζητήθηκε να εκφέρει γνώμη επί του νομοσχεδίου. Δήλωσε ότι σίγουρα μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει τον καταναλωτή, αλλά δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Αύξηση ΦΠΑ από 5% σε 19% στο χύμα υγραέριο

Το capital.com.cy δεν μπόρεσε να αφήσει εκτός ατζέντας την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στο χύμα υγραέριο, μια ανάσα πριν την εφαρμογή της υγραεριοκίνησης στις αρχές του 2016. Όπως δήλωσε η ανώτατη πηγή, η αύξηση του ΦΠΑ ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, δηλαδή να εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Παρόλα αυτά, για ακόμα μια φορά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας είναι οι καταναλωτές που "πληρώνουν τη νύφη”.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου