Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ρύπανση στην Ελευσίνα

Ρύπανση στην Ελευσίνα

Απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ Ασπροπύργου ότι κατά τη διάρκεια φόρτωσης των Δ/Ξ «AEGEAN ROSE»Ν.Π. 11823, Δ/Ξ «EVIAPETROL IV» Ν.Π.12167 και Δ/Ξ «ΜΑΙΝΑΛΟΝ» Ν.Π. 10768 από τις εν λόγω εγκαταστάσεις, εξ αιτίας ξαφνικής επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, επήλθε θραύση των μέσων πρόσδεσης (κάβων) των παραπάνω πρυμνοδετημένων πλοίων με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την προβλήτα και να κοπούν οι σύνδεσμοι παροχής φορτίων των εγκαταστάσεων.

Πραγματοποιήθηκε διακοπή της...
παροχής φορτίου αλλά μέρος της εναπομένουσας ποσότητας επί των εύκαμπτων σωληνώσεων διέρρευσε στη θάλασσα και επί της προβλήτας των εγκαταστάσεων.
Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσαν ότι είχε προκληθεί ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος από πετρελαιοειδή εκτάσεως περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μετά από βελτίωση των καιρικών συνθηκών παρέμεινε πλησίον της προβλήτας και μεταξύ των πλοίων.

Με εποπτεία της Λιμενικής Αρχή Ελευσίνας διενεργούνται εργασίες απορρύπανσης με πόντιση φραγμάτων και περισυλλογή με απορροφητικά υλικά και μηχανικά μέσα .
Από τη θραύση των μέσων πρόσδεσης των Δ/Ξ πλοίων, προσέκρουσε το «AEGEAN ROSE» με το «EVIAPETROL IV» με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Συγκεκριμένα στο «EVIAPETROL IV» προκλήθηκε στρέβλωση των χειραγωγών του κύριου καταστρώματος από το τμήμα του πρόστεγου έως το ύψος της Νο 4 δεξαμενής φορτίου στη δεξιά πλευρά του πλοίου, ενώ στο «AEGEAN ROSE» προκλήθηκαν εκδορές επί του ζωναριού στην αριστερή πλευρά πρύμα του πλοίου , όπως επίσης και εκδορές περίπου 07 μέτρων σε απόσταση 0,50 μέτρων κάτωθι της γραμμής καταστρώματος πρύμα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Προανάκριση που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο (02) Δ/Ξ πλοίων μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικών διατήρησης κλάσης μετά από ζημιά από τους παρακολουθούντες τα πλοία αναγνωρισμένους οργανισμούς.


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου