Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΟΠΕΚ: Στα 94,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2016

ΟΠΕΚ: Στα 94,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2016
Την εκτίμηση του ότι η προσφορά πετρελαίου στην αγορά από χώρες εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα μειωθεί περαιτέρω, παρά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, εξέφρασε ο ΟΠΕΚ στην μηνιαία του έκθεση.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή, περίπου 40.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Η συνολική ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται στα 92,86 εκατ. βαρέλια την ημέρα και το 2016, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στα 94,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται «κυρίως λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχεία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015» ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Πρόκειται για ένα...
θετικό σημάδι για τον ΟΠΕΚ ο οποίος προβλέπει ότι η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο το 2015 θα διαμορφωθεί στα 29,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 0,3 δισ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πιο πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Προέβλεψε δε ότι η ζήτηση για αργό από χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2016, περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερα από το τρέχον έτος.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, το πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκε από 48,06 δολάρια το βαρέλι στα 54,05 δολ. την περασμένη Παρασκευή.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ ήταν στην ευχάριστη θέση να διατηρήσει το ρεκόρ υψηλών επιπέδων παραγωγής προκειμένου να υπερασπιστεί το μερίδιό του στην αγορά και να θέσει εκτός τους ανταγωνιστές παραγωγούς.

Η στρατηγική του φαίνεται να αποδίδει καρπούς, με τους παραγωγούς σε ΗΠΑ και Καναδά να κλείνουν τις εξέδρες και να ακυρώνουν τα σχέδια για γεωτρήσεις, μια τάση που πιστεύεται ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί και το 2016.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου