Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Ρωσία να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΟΠΕΚ μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, φαίνεται σχεδόν απίθανο να συμβεί, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Παρά το γεγονός, πως το σενάριο αυτό μοιάζει ιδανικό για την αγορά, υπάρχουν ορισμένοι οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι για τους οποίους δεν θα συμβεί αυτό.
«Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ έχουν μιλήσει για μια πιθανή συνεργασία πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πάντα θλιβερά και απογοητευτικά» δήλωσε ο Nordine Ait-Laoussine, σύμβουλος της Nalcosa και πρώην υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας.
«Η Ρωσία υποθέτει ότι, όταν...
οι τιμές του πετρελαίου πέσουν, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα είναι σε ασθενέστερη θέση και είναι πιο πιθανό να είναι οι πρώτες που θα μειώσουν την παραγωγή, άλλωστε πάντα το έκαναν» προσθέτει.
Η Ρωσία συναγωνίζεται με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ για τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο παραγωγού πετρελαίου. Όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συμφωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να λάβουν «πρωτοβουλίες» για να φέρουν και πάλι την σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου, εκείνος προσπάθησε να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα σχέδιο για την ενίσχυση των τιμών.
Αλλά αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έσπευσαν να απορρίψουν την προοπτική της κοινής δράσηςκ μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ. Παράλληλα, ο Igor Sechin, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, της Rosneft OJSC, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ενταχθεί στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και δεν θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή, ακόμη και αν το ήθελε.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η Ρωσία έχει βάσιμους λόγους να θέλει να δει την τιμή του αργού να αυξάνεται και πάλι. Το 60% των εξαγωγών της το οφείλει στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που η ρωσική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, λόγω της πτώσης των τιμών. Ωστόσο, η χώρα μπορεί να ανεχτεί τις χαμηλές τιμές καλύτερα από πολλά μέλη του ΟΠΕΚ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας αναμένεται να είναι περίπου 3% της οικονομικής παραγωγής του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Anton Siluanov.
Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αναμένεται να έχει έλλειμμα σχεδόν 20 % σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ρωσία όμως μπορεί να αντέξει με το πετρέλαιο να κινείται πάνω από 60 δολάριο το βαρέλι, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich την περασμένη εβδομάδα. Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ όμως για να εξισορροπήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει η τιμή του βαρελιού να κυμαίνεται πάνω από 100 δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Ακόμη και αν η Ρωσία ήθελε να ενταχθεί μελλοντικά στον ΟΠΕΚ περιορίζοντας την παραγωγή, δεν έχει την δυνατότητα- όπως ορισμένοι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου- να αυξήσει ή να μειώσει γρήγορα την παραγωγή εξαιτίας των δύσκολων χειμώνων και της πολύπλοκης γεωλογικής διαμόρφωσης στη Σιβηρία, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας.
Η Ρωσία δεν έχει επίσης μια μοναδική κρατική εταιρεία που να ελέγχει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, όπως έχει η Σαουδικής Αραβία ενώ βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαλότητα με τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου