Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η εξωστρέφεια φέρνει κέρδη και φόρους στις επιχειρήσεις

Η εξωστρέφεια φέρνει κέρδη και φόρους στις επιχειρήσεις
Αντικείμενο μελέτης (case study) θα αποτελέσουν πλέον οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις- οι οποίες σε ένα περιβάλλον χρεοκοπίας, υψηλών φόρων, υψηλού ενεργειακού κόστους και πτώσης της εσωτερικής ζήτησης- εμφανίζουν αξιοπρόσεκτη έως εκπληκτική άνοδο κερδών.

Όπως θα δούμε, μια μικρή ομάδα εταιρειών είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε η εξωστρέφεια τους να αποδίδει αποτελέσματα και να υπερκαλύπτει το ελληνικό υφεσιακό περιβάλλον.

Παρόλο που στο α΄ εξάμηνο του έτους δεν έχουν περιληφθεί οι όποιες επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ίδια ομάδα εταιρειών θα συνεχίσει να φέρνει κέρδη, να παράγει ρευστότητα και σε αρκετές περιπτώσεις δίχως τα φθηνά κεφάλαια των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με παράγοντες της...
ΕΧΑΕ, το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο των εισηγμένων - που αποδίδουν φόρους – στο σύνολο της οικονομίας. Μόνο όσες μεσαίες ή και μικρομεσαίες εταιρείες αποκτήσουν εξωστρέφεια θα αποδίδουν κέρδη και φόρους.

Motor Oil: Πρόκειται για ένα σύνθετο διυλιστήριο το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο την τεχνολογία του, τα υψηλά περιθώρια διύλισης και τις εξαγωγές. Στο α΄ εξάμηνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία των αναλυτών όταν εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά φόρων 100,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα περιθώρια διύλισης σύμφωνα με την Αξία Ventures διαμορφώθηκαν σε 8,6 δολ. ανά βαρέλι έναντι 2,1 δολ. πέρυσι. Τα κέρδη EBIDTA ανήλθαν σε 237,1 εκατ. ευρώ απο 13 εκατ. ευρώ πέρυσι, αποτυπώνοντας την αύξηση των εξαγωγών. Στο σύνολο του εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 141,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 15,7 εκατ. ευρώ, αν και ο τζίρος ήταν χαμηλότερος στα 2 δισ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛ: Καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α' εξάμηνο του 2015 η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, έναντι 4,4 εκατ. πέρυσι. Η εταιρεία παρουσίασε τζίρο 655 εκατ. ευρώ ( άνοδος 28% ) με τον τομέα της έλασης να παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα λόγω της διεθνούς ζήτησης. Παρά το αυξημένο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, οι υψηλότερες τιμές αλουμινίου, το μίγμα προϊόντων και οι αυξημένες τιμές κατεργασίας επέδρασααν πολλαπλασιαστικά στα κέρδη, όπως σημειώνει η διοίκηση.

TITAN: Μερίδια αγορά στο εξωτερικό ( ΗΠΑ, ΝΑΕυρώπη, Αίγυπτος ) συνεχίζει να κατακτά ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, εξισορροπώντας την δραματική πτώση της εσωτερικής ζήτησης. Στο α΄εξάμηνο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 388 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη στα 17,5 εκατ. ευρώ, έναντι 13,9 εκατ. πέρυσι. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο εξάμηνο έφθασαν στα 219 εκατ. ευρώ από 146 εκατ. ευρώ της αρχής

JUMBO: Το ελληνικό μοντέλο πωλήσεων αποδίδει και σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο όπου έχουν ανοίξει 19 καταστήματα από το σύνολο των 72 του δικτύου. Το διάστημα Ιουλίου 2014- Ιουνίου 2015, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τον στόχο καθώς αυξήθηκαν κατά 7,5% φθάνοντας τα 582 εκατ. ευρώ.

MYTIΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΤΚΑ: Η καλή τοποθέτηση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, οι αυξημένες τιμές αλουμινίου ( LME), η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, και η πτώση του πετρελαίου φέρνουν αποτελέσματα. Τα καθαρά κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ έναντι 24,1 εκατ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα του Ομίλου Μυτιληναίου το α΄ εξάμηνο. ( άνοδος 35,9%) Ικανοποιητικά ήταν και τα κέρδη της Μετκα στα 29,2 εκατ. ευρώ, παρά την μείωση των εργασιών.

Μαζί με τις προαναφερόμενες εταιρείες στα αποτελέσματα εξαμήνου ξεχωρίζουν επίσης για την δημιουργία ρευστότητας και τις εξαγωγές, τα λιμάνια ΟΛΠ, ΟΛΘ, η Αεροπορία Αιγαίου, η AUTOHELLAS, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου, MLS, Kυριακίδης Μάρμαρα κα.

ΠΗΓΗ;newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου