Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Στρατηγική νίκη του συριακού Στρατού - Ανακατέλαβε τις πετρελαιοπηγές της Παλμύρας

Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατηγική νίκη του συριακού Στρατού - Ανακατέλαβε τις πετρελαιοπηγές της Παλμύρας (vid)
Στρατηγικής σημασίας νίκη πέτυχε ο συριακός Στρατός ο οποίος επανέκτησε από τους τζιχαντιστές του ISIS τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην επαρχία της Χομς στην κεντρική Συρία έξω από την Παλμύρα, ενώ συγκεντρώνει δυνάμεις για την τελική ανακατάληψη της αρχαίας πόλης και να διασώσει ότι απέμεινε από αυτή.

To Iσλαμικό Κράτος είχε καταλάβει αρκετούς τομείς των εγκαταστάσεων του Jazal την περασμένη Κυριακή, που βρίσκεται στα 20 χλμ ΝΔ της Παλμύρα και είχε σταματήσει την παραγωγή, στερώντας από την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας μια σημαντική πηγή καυσίμων.

Άλλωστε η θέση της ...
Παλμύρας θεωρείται άκρως στρατηγική καθώς αποτελεί το σταυροδρόμι που ενώνει όλες τις περιοχές της Συρίας και με τον έλεγχό της από το ISIL θέτεται σε πίεση και το Χαλέπι (όπου ένα μέρος του ελέγχεται από τους ισλαμιστές) αλλά και η ίδια η Δαμασκός ή τουλάχιστον τα περίχωρά της καθώς διευκολύνεται ο ανεφοδιασμός με άνδρες και οπλισμό ομάδων ισλαμιστών που πραγματοποιούν επιθέσεις συχνά εναντίον κυβερνητικών στόχων και άμαχου πληθυσμού προς εκφοβισμό και προσπάθεια αποσταθεροποίησης.

Εάν η Παλμύρα συνεχίσει να είναι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών τότε με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουν να διοχετεύσουν και άλλους άνδρες στις υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχές.

Ο συριακός Στρατός 2 ημέρες αργότερα με την βοήθεια των συμμάχων του επιλέκτων Ιρανών και των Σύρων πολιτοφυλακών πήρε ξανά τον έλεγχο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και μόνο ένα κτιριακό συγκρότημα που προορίζεται για τους εργαζομένους είναι ακόμη στα χέρια των ισλαμιστώ το οποίο όμως δεν αναμένεται να καταλφθεί εντός των επόμενων ωρών

Το Jazal παρήγαγε πριν τον πόλεμο 2.500 βαρέλια την ημέρα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του διάφορες ανάλογες εγκαταστάσεις και κυρίως στην περιοχή της Deir Ezzor.Η παραγωγή πετρελαίου στη Συρία έπεσε όπως ήταν φυσικό από την αρχή του πολέμου.

Στο τέλος του 2014 παράγει μόνο 9.329 βαρέλια έναντι 380.000 πριν τον πόλεμο!

Βέβαια το συριακό κράτος έχει πρόσβαση στο μεγάλο διυληστήριο που ελέγχουν οι συροκούρδοι στο Rmpronews.greilanστα ΒΑ της χώρας. 

Το ζήτημα του συριακού πετρελαίου είναι πολύ μεγάλο καθώς το πωλούν παράνομα στην "μαύρη αγορά" οι ισλαμιστές με΄χρι και 25-30 δολάρια το βαρέλι αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως προκαλώντας οικονομικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Από την πώληση του πετρελαίου μπορούν και χρηματοδοτούν αενάως την εισβολή τους στο συριακό έδαφος. Η συριακή κυβέρνηση έχει ως στρατηγικό στόχο της να επανακτήσει τις πετρελαιοπηγές της Deir Ezzor και αυτό θα το προσπαθήσει από το προπύργιο που έχει φτιάξει στην Αλ Χαζάκα, πάνω από την Ράκα.


ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου