Η Ιαπωνία έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της, σημειώνει το Bloomberg. Η Ελλάδα και η Νότια Κορέα πάλι, όχι.
Η γενιά των 00s σε Ιαπωνία, Κορέα, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
Κι αυτό γιατί μέχρι το 2050, οι σημερινοί νέοι θα αποτελούν μέρος του πληθυσμού των υπερ-γερασμένων οικονομιών του πλανήτη. Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες θα είναι πάνω από 60 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι θα προστεθεί ....
μεγάλο βάρος στις επερχόμενες γενιές που θα πρέπει να στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών αυτών με την καχεκτική ανάπτυξη και το αυξανόμενο χρέος
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, στην οποία φιγουράρουν δύο χώρες της Ασίας και τέσσερις χώρες της ευρω-περιφέρειας. Ετσι, κατά σειρά... γήρατος: Πρώτη έρχεται η Ιαπωνία, δεύτερη η Νότια Κορέα, τρίτη η Ισπανία, τέταρτη η Πορτογαλία, πέμπτη η Ελλάδα και έκτη η Ιταλία.
Κατά τα λοιπά, πάντως, η ΜΚΟ HelpAge International, με έδρα τη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε στοιχεία για τις χώρες όπου οι ηλικιωμένοι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Κριτήρια, μεταξύ άλλων, το ύψος της σύνταξης, οι υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση στις δημόσιες μεταφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των έξι χωρών που γερνούν πιο γρήγορα, μόνον η Ιαπωνία που βρίσκεται ήδη στο Νο1 των πιο γερασμένων πληθυσμών, φαίνεται να αντιμετωπίζει στα σοβαρά το θέμα της φροντίδας των ηλικιωμένων της. Στον αντίποδα, η Ελλάδα και η Νότια Κορέα είναι οι χειρότερες χώρες να ζει κανένας ηλικίας άνω των 60 ετών.
Η αναφορά των 28 σελίδων, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση του 2008 είχε καταστροφικές συνέπειες στους πιο ηλικιωμένους, κυρίως στη Νότια Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα που βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική, αναγκάστηκε να περικόψει τις συντάξεις προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια για να παραμείνει στο ευρώ. Ουρές εξαθλιωμένων συνταξιούχων που περίμεναν το καλοκαίρι έξω από τις κλειστές τράπεζες έχουν μετατραπεί στο ανθρώπινο πρόσωπο της κρίσης.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου