Κάτι λιγότερο από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάλυψαν συνολικά οι σεισμικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Πρίνου για λογαριασμό της εταιρείας Energean Oil & Gas, η οποία προσβλέπει στα αποτελέσματα προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει την παραγωγή του "γηρασμένου" κοιτάσματος στην θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Καβάλας.
Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα αναμένεται να...
υπάρχει η πρώτη σαφής πρόγευση για το τι μπορεί να περιμένει η Energean από τις έρευνες καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το λεγόμενο "fast processing”. Τα πλήρη επεξεργασμένα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε διάστημα έξι μηνών, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν ακόμη 5 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ερμηνεία, που θα καταδείξει και τους διαθέσιμους νέους γεωτρητικούς στόχους, μετά από περίπου ένα χρόνο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2016.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τις περιοχές του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του κοιτάσματος Ε, όπου βεβαίως υπάρχει το μεγαλύτερο ρίσκο αλλά και η υψηλότερη προσδοκία για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού κατά περίπου 30 εκ. βαρέλια.
Βεβαίως οι έρευνες της Energean περιορίστηκαν σε σχέση με το αρχικό πλάνο και τέθηκε εκτός των "ραντάρ" των νορβηγικών πλοίων ο στόχος της περιοχής του "Άθω". Αποτέλεσμα να έχει "ψαλιδιστεί" η προσδοκία για εντοπισμό περίπου 110 έως 115 εκ. απολήψιμων βαρελιών πετρελαίου, διαφορετικής ποιότητας και πιο "γλυκό" από το "όξινο" λόγω θειωδών αργό του Πρίνου. Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της ερμηνείας των νέων δεδομένων, που θα είναι τρισδιάστατα, θα καταδειχθεί εάν υπάρχει κάποιος στόχος με καλές πιθανότητες για επιτυχημένη γεώτρηση.
Θυμίζουμε ότι οι έρευνες της Energean είναι οι πρώτες που γίνονται στην περιοχή μετά από 19 χρόνια απραξίας, αφού τα τελευταία τρισδιάστατα σεισμικά είχαν γίνει το 1999 και τα αμέσως επόμενα το 1993 από την NAPC (North Aegean Petroleum Company) την εταιρεία που μετά την παρέλευση της 30ετίας της παραχώρησης, αποχώρησε από το κοίτασμα λόγω των χαμηλών τότε τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου