Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΙΟΒΕ: Κάμψη παρατηρείται στην εξόρυξη στο πρώτο πεντάμηνο του 2015



Το ΙΟΒΕ δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεσή του για το 2015, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν ξεπέρασε το 0,4%, έναντι ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ 1,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 και ύφεσης της τάξης του 0,3% στο ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Η νέα, σημαντική επιβράδυνση προήλθε από....
την κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την προεκλογική περίοδο και την κορύφωσή της το Φεβρουάριο, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρ. Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο ολοκληρωνόταν στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα. Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο αρχικό τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο προήλθε από την έντονη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών.

Στον αντίποδα, σημαντική διεύρυνση παρουσίασαν οι επενδύσεις, ενώ ενισχύθηκε ελαφρώς η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και περιορίστηκε η πτώση των δημόσιων καταναλωτικών δαπανών. Η νέα τόνωση της ιδιωτικής καταναλωτικής ζήτησης στήριξε την υψηλή άνοδο των εισαγωγών, η οποία πάντως ήταν σαφώς ηπιότερη από ότι στα τέλη του 2014 και, σε συνδυασμό με τη μικρής έκτασης αύξηση των εξαγωγών, δεν επιδείνωσε περαιτέρω το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα σε εθνικολογιστικούς όρους.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τη βιομηχανία, η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στον κλάδο των Ορυχείων, όπου η παραγωγή κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 περιορίστηκε με ρυθμό 10,5% σε αντίθεση με την αύξηση κατά 6,9% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014. Ακολουθεί ο κλάδος της παραγωγής Ηλεκτρισμού, όπου η συρρίκνωση περιορίζεται σε σχέση με πέρυσι (-6,7% αντί -10,9%).

Όσον αφορά τα Ορυχεία και την εξόρυξη, οι απώλειες του δείκτη βιομηχανίας οφείλονται στη σημαντική κάμψη στην παραγωγή του υποκλάδου Άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (- 18,5% αντί +1,6% πέρυσι), από την υποχώρηση της παραγωγής στην Εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων (-9,8% σε σχέση με -1,9%) καθώς και από αντίστοιχες τάσεις στην Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη (-14,9% αντί +2,5%). Τέλος, οριακά ενισχύεται η παραγωγή των Λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων όπου ο σχετικός δείκτης αυξάνεται κατά 1,8% αντί σημαντικής αύξησης κατά 27,3% στο πρώτο πεντάμηνο του 2014.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου