Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

70.000 δολάρια την ημέρα πληρώνουν για τη στάθμεση των εξεδρών γεώτρησης στις ΗΠΑ


Το κόστος στάθμευσης των πλωτών εξεδρών γεώτρησης στον Κόλπο του Μεξικού αγγίζει πλέον τα 70.000 δολάρια ημερησίως.

Οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν άλλη επιλογή, καθώς το κόστος των εξεδρών είναι περίπου 300 εκατ. δολάρια η μία και η μόνη εναλλακτική είναι η αποσυναρμολόγησή τους, κάτι που επίσης στοιχίζει πολύ.

«Οι περισσότεροι εργολάβοι δεν έχουν ξαναδεί ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η ζήτηση πέφτει τόσο γρήγορα», τόνισε ο Ντέιβιντ Σμιθ της Heikkinen Energy Advisors με έδρα το Houston, μιλώντας στο Bloomberg. «Είναι μεγάλος πονοκέφαλος και το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε ούτε στο μισά», κατέληξε.

Η τάση των ιδιοκτητών να ...
αυξάνουν το στόλο τους ήδη πριν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ήταν από μόνη της ανησυχητική. Πλέον όμως, αποδείχθηκε καταστροφική, αφού συμβόλαια από παραγγελίες που είχαν γίνει κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν αρχίσει να λήγουν και πολλοί παραγωγοί δεν προτίθενται να τα ανανεώσουν, ενώ άλλα ακυρώνονται. Στο μεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν για πρώτη φορά χθες στα 43,33 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο αριθμός των αδρανών τάνκερ έχει υπερτριπλασιαστεί, ενώ περίπου το ένα τρίτο των δεξαμενόπλοιων αυτών βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική. Αποθαρρυντικά είναι τα νούμερα και σε ό,τι αφορά στις εξέδρες, αφού από τις 190 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, οι 46 είναι ανενεργές, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν μόλις 39.

«Οι πετρελαιοπαραγωγοί μπορεί να χρειαστεί να πάρουν σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να επιβιώσουν», σχολίασαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του Bloomberg, Γουίλιαμ Φόιλς και Άντριου Κόσγκροουβ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου