Ξεκινούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν NIOC, με την οποία ο ελληνικός όμιλος διατηρεί μακροχρόνια εμπορική σχέση.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Δύσης - Τεχεράνης για τα πυρηνικά, η NIOC απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στα ΕΛΠΕ, καλώντας τα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια πετρελαίου αμέσως μόλις τελειώσει το Ραμαζάνι, ο ιερός δηλαδή μήνας των Μουσουλμάνων.
Το Ραμαζάνι ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου, και τα ΕΛΠΕ είναι έτοιμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να ξακινήσουν τις συζητήσεις. Στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι να πετύχει μια ...
συμφωνία που να εξασφαλίζει μια σταθερή προμήθεια ποσοτήτων Ιρανικού αργού, και που να συνοδεύεται από ένα διακανονισμό με ευνοικούς όρους για την αποπληρωμή σε δόσεις των οφειλών των ΕΛΠΕ προς τη NIOC. Πρόκειται για ποσά άνω των 500 εκατ. δολαρίων, τα οποία τα ΕΛΠΕ χρωστούν στους Ιρανούς από πριν ισχύσει το εμπάργκο της Δύσης, πριν δηλαδή το 2012. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η οφειλή να αποπληρώνεται σε 3μηνιαίες δόσεις των 100 εκατ. εκάστη, κ.ο.κ.
Αλλά όλα αυτά δεν είναι παρά σκέψεις. Ταυτόχρονα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, διότι δεν εξαρτώνται μόνο από τα ΕΛΠΕ και τη NIOC. Το πότε θα επανάλθει το ιρανικό αργό στις αγορές εξαρτάται καθαρά από πολιτικούς παράγοντες, εν πολλοίς αστάθμητους, καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το Ισράηλ, όσο και από την αμερικανική Βουλή, αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Χθες ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Ιράν ως "απειλή για τον κόσμο" λέγοντας ότι η "Τεχεράνη μέσα σε δέκα χρόνια θα αποκτήσει όσες πυρηνικές βόμβες επιθυμεί", ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζόν Μπένερ, που ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, είπε ότι το σώμα θα κάνει το παν για να απορριφθεί από το Κογκρέσσο η συμφωνία.
Με άλλα λόγια η επάνοδος του Ιράν στις πετρελαικές αγορές, και η κατ' επέκταση συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, θα έχει ακόμη πολλά επισόδεια, αφού η πολιτική εξίσωση Ιράν-Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση θα κρατήσουν μήνες, και δεν είναι τυχαίο πως οι προ ημερών πληροφορίες ότι τα πρώτα φορτία Ιρανικού πετρελαίου θα αρχίσουν δειλά-δειλά να ταξιδεύουν προς τη Δύση από τον Οκτώβριο, δεν επιβεβαιώνονται. Καθώς οι αντιδράσεις για τη συμφωνία μεγαλώνουν, τίποτα δεν αποκλείει η επάνοδος της Τεχεράνης στις αγορές να γίνει από το νέο χρόνο.
Θυμίζουμε ότι προ εμπάργκο, τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ αγόραζαν από το Ιράν κατά μέσον όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που κάλυπτε το 1/3 των ελληνικών εισαγωγών.
Επίσης προ μηνών, και καθώς πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν- Δύσης, ο πρώην υπουργός Π. Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου της χώρας Χ. Ζαμανίνια.
Σε εκείνη τη συνάντηση είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας ευρύτερης διακρατικής συμφωνίας, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα παρείχε στο Ιράν είδη πρώτης ανάγκης που έχει ανάγκη - από φάρμακα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, μέχρι διυλισμένα καύσιμα όπως ντίζελ κίνησης - παίρνοντας σε αντάλλαγμα ποσότητες αργού πετρελαίου.
Τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις, και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης με τον νέο υπουργό Π. Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου