Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής Νότια της Κρήτης


 Με μια μάλλον μυστηριώδη ανακοίνωση το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ ενημέρωσε ότι κατατέθηκαν τρείς προσφορές στο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας και της περιοχής Νότια της Κρήτης. Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για μια κοινοπραξία που κατέθεσε προσφορές για τρία διαφορετικά μπλόκς, για δύο κοινοπραξίες ή για τρείς κοινοπραξίες. Παρόλα αυτά, υπάρχει η εκτίμηση ότι πέραν των ΕΛΠΕ, τα οποία κατέβηκαν σίγουρα στο διαγωνισμό, έχει προσέλθει τουλάχιστον μία ακόμα εταιρεία και μάλιστα από εκείνες που θεωρούνται σοβαρές και μεγάλες. Αυτό ωστόσο μένει να αποδειχθεί και θα αποδειχθεί όταν ανοίξουν οι προσφορές, οπότε θα γίνει γνωστό ποιές εταιρείες προσήλθαν και ποιά οικόπεδα διεκδικούν. 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται....
:

Έληξε σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, η προθεσμία υποβολής προσφορών από πετρελαϊκές εταιρείες για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με την προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13-11-2014.

Κατετέθησαν συνολικά τρεις (3) προσφορές, γεγονός το οποίο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες στην πετρελαϊκή αγορά, μπορεί να εκτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της. 

Οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές καθώς και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών. 

Ο αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης και αποτελεσματικής έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα θέματα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι Αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, "βασική μας κατεύθυνση αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους".

Νωρίτερα, το energypress έγραψε:

Καταληκτική ημερομηνία σήμερα στο διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής Νότια της Κρήτης.

Οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το energypress δείχνουν ότι τα ΕΛΠΕ θα κατέβουν για 3 – 4 από τα οικόπεδα του Ιονίου, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη συνεργασία μεγάλης δυτικής εταιρείας που έχει αγοράσει τα σεισμικά πακέτα της PGS.

Ούτως ή άλλως η συμμετοχή του ελληνικού ομίλου πετρελαιοειδών, βάσει των προϋποθέσεων του διαγωνισμού, καθίσταται δυνατή μόνο μέσω κοινοπραξίας καθώς αφ΄εαυτού δεν πληροί τις προϋποθέσεις (μέγεθος, εμπειρία σε βαθιά νερά κ.λπ.). Πιθανότατα στην κοινοπραξία να συμμετέχει και η Edison που ήδη συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ.

Για ποια οικόπεδα θα υπάρξει προσφορά από την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι ακόμα γνωστό, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και το αν θα υποβληθεί προσφορά για το «οικόπεδο 1» το οποίο αποτελεί το γεωγραφικό σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η διελκυστίνδα με την Αλβανία.  

Άλλος ενδιαφερόμενος, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα προσέλθει στο διαγωνισμό.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου