Αγνωστη παραμένει, τυπικά τουλάχιστον, η πραγματική εικόνα του πολυθρύλυτου διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες που έληξε χθες, καθώς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέφυγε να διευκρινίσει πόσες εταιρείες κατέθεσαν προσφορές και ποιός είναι ο αριθμός των θαλάσσιων μπλόκς για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
Στην ανακοίνωσή του μιλά γενικά για τρεις προσφορές χωρίς να ξεκαθαρίζει αν προέρχονται από τρεις διαφορετικές κοινοπραξίες, από δύο κοινοπραξίες ή από μια κοινοπραξία για τρία μπλοκς.
Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες του...
energypress, μία μόνο κοινοπραξία εμφανίστηκε στο διαγωνισμό, στην οποία ηγείται η γαλλική Total και ακολουθεί η Edison μαζί με τα ΕΛΠΕ, η οποία υπέβαλε προσφορά για το οικόπεδο 2, που βρίσκεται στα ανοικτά της Κερκυρας. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα ΕΛΠΕ μόνα τους κατέθεσαν προσφορές για το οικόπεδο 1, το οποίο βρίσκεται στο ΒΔ Ιόνιο και αμφισβητείται από την Αλβανία, καθώς και για το οικόπεδο 10, το οποίο βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο).
Αναφορικα με την Κρητη δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Ειδικά όσον αφορά το οικόπεδο 1, η πρόθεση ότι τα ΕΛΠΕ θα καταθέσουν προσφορά είχε γίνει ήδη γνωστή τον Ιούνιο από τον επικεφαλής του ομίλου, τονίζοντας τότε ότι θα το κάνει απόκλειστικά για εθνικούς λόγους, παρότι όπως είχε πει, δεν είναι και το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά και ενώ είχε προηγηθεί συννενόηση με το υπουργείο Εξωτερικών λόγω των αλβανικών διεκδικήσεων.
Υπό αυτές πάντως τις συνθήκες, και εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία για μία μόνο κοινοπραξία, αποδεικνύεται ότι ο θησαυρός του διαγωνισμού για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων ήταν μάλλον "άνθρακες". Πόσο μάλλον όταν επιχειρήθηκε να διασωθεί με “κρατική” βοήθεια.
Διότι η παρουσία μίας μόνο κοινοπραξίας σε ένα διαγωνισμό για τον οποίο παλαιότερα είχαν καλλιεργηθεί τόσες πολλές προσδοκίες, φυσικά και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.
Επιχειρώντας επομένως μια πρώτη “ανάγνωση”, επιβεβαίωνται εκείνοι που είχαν εισηγηθεί στον Π. Λαφαζάνη να δοθεί νέα παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, προκειμένου να αποφευχθεί η πολύ χαμηλή προσέλευση. Απολύτως λογικό, αφού αφενός η περίοδος δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή για τέτοιες υψηλού ρίσκου επενδύσεις, ειδικά με την τιμή του πετρελαίου να είναι κάτω από τα 60 δολάρια, αφετέρου η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στα τάρταρα.
Επιβεβαιώνονται επίσης και όλοι όσοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κατατεθεί προσφορά για κάποιο από τα μπλοκ της Κρήτης, θαλάσσια περιοχή με πολύ βαθιά νερά και εντελώς ανεξερεύνητη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του εξειδικευμένου περιοδικού "Global Sources Magazine", έτσι και αλλιώς το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα ήταν μειωμένο, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής πετρελαίου, όσο και της αβεβαιότητας που συνεχίζει να διατηρείται γύρω από το μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό που επικαλείται πηγές του υπουργείου ΠΑΠΕΝ, δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο χρόνο να ακολουθήσουν και άλλοι γύροι παραχωρήσεων για τις ίδιες περιοχές.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου