Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Κίνα: φορτωμένη με πολύ κάρβουνο, στο δρόμο για το Παρίσι.


Οι μήνες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι σιγά-σιγά λιγοστεύουν και νέες χώρες κατέθεσαν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ τα σχέδια σκοπούμενων μειώσεων των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Η αρχική προθεσμία για την κατάθεση των σχεδίων ήταν η 31η Μαρτίου, αλλά πολύ λίγες χώρες την τήρησαν, εκτός απ' την ΕΕ, που την τραβά η Γερμανία στις επιλογές της, εμπρόθεσμες ήταν επίσης η Ελβετία, η Νορβηγία, το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Τον Απρίλιο υπέβαλαν τα σχέδια τους η Γκαμπόν, η Ρωσία, το Λιχτενστάιν και η Ανδόρρα, ενώ το Μάιο ο Καναδάς. Τον Ιούνιο υπέβαλαν το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Ισλανδία, η Κίνα και η Ν. Κορέα, ενώ τον Ιούλιο, μέχρι στιγμής, έχουν υποβάλλει η Σιγκαπούρη και η Ν. Ζηλανδία.

Το σημαντικό σχέδιο βέβαια είναι της...
Κίνας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει πάρα πολύ τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση κάρβουνου. Τι υπόσχεται λοιπόν η Κίνα με το σχέδιο που υπέβαλλε στον ΟΗΕ; Οι πρώτες 16 σελίδες του pdf αρχείου είναι στα κινεζικά και είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκήσετε τις γνώσεις σας στα μανδαρινικά. Αν οι γνώσεις σας (μάλλον) δεν σας βοηθούν και πολύ, προχωρήστε στη σελ. 17, όπου υπάρχει η ανεπίσημη αγγλική απόδοση. Και στη σελ. 18 αρχίζουν τα "ωραία":
"As a developing country with a population of more than 1.3 billion, China is among those countries that are most severely affected by the adverse impacts of climate change.- Ως μια αναπτυσσόμενη χώρα με πληθυσμό πάνω από 1,3 δισεκατομμύριο, η Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά απ' τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής". Το "developing", αντί για "developed", έχει τεράστια σημασία για τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού, όπου το κόστος της προσαρμογής θα κληθούν να το επωμιστούν οι αναπτυγμένες χώρες, όχι οι αναπτυσσόμενες. "Θα επηρεαστούν σοβαρά απ' τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής" σημαίνει πως αυτοί που προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή, οι αναπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να αποζημιώσουν κατάλληλα αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες. Και μπορεί η Μέρκελ κι ο Σόιμπλε να έχουν καβούρια στην τσέπη όταν συζητούν τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη το Δεκέμβριο στο Παρίσι, αν θέλουν να προωθήσουν τις εξαγωγές της Γερμανικής βιομηχανίας, δηλ. τη "σωτηρία του πλανήτη". 

Για να μη μένουν αμφιβολίες, στη σελ. 33 του pdf το ξεκαθαρίζει ακόμα καλύτερα, ποιος (θεωρεί πως πρέπει να) είναι ο ρόλος κάθε χώρας: "Developed countries shall, in accordance with their historical responsibilities, undertake ambitious economywide absolute quantified emissions reduction targets by 2030. Developing countries shall, in the context of sustainable development and supported and enabled by the provision of finance, technology and capacity building by developed countries, undertake diversifying enhanced mitigation actions. - Οι αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τις ιστορικές τους ευθύνες, θα αναλάβουν φιλόδοξους, σε όλο το φάσμα της οικονομίας, απόλυτους ποσοτικοποιημένους στόχους μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηριζόμενες με την παροχή οικονομικής και τεχνολογικής βοήθειας απ' τις αναπτυγμένες χώρες, θα αναλάβουν διαφοροποιημένες εκτεταμένες δράσεις μετριασμού [των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής]. Και στη σελ. 34 δείχνει τα οικονομικά: "The 2015 agreement shall stipulate that developed countries shall, in accordance with the provisions of the Convention, provide new, additional, adequate, predictable and sustained financial support to developing countries for their enhanced actions. It shall provide for quantified financing targets and a roadmap to achieve them. The scale of financing should increase yearly starting from 100 billion U.S. dollars per year from 2020 which shall primarily come from public finance.- Η συμφωνία του 2015 θα καθορίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης, να παρέχουν νέα, πρόσθετη, επαρκή, προβλέψιμη και διαρκή οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την ενίσχυση των ενεργειών τους. Θα πρέπει να προβλέπει ποσοτικοποιημένους στόχους χρηματοδότησης και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξή τους. Η κλίμακα της χρηματοδότησης θα πρέπει να αυξάνεται ετησίως, ξεκινώντας από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020 και η οποία θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από δημόσια οικονομικά."

Η Κίνα λοιπόν υπόσχεται 4 πράγματα:

Να κορυφώσει τις εκπομπές CO2 γύρω στο 2030 και να προσπαθήσει να κορυφώσει και νωρίτερα
Να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 60-65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005
Να αυξήσει το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας γύρω στο 20%, και
Να αυξήσει τη δασοκάλυψη κατά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Η αναφορά στη δασοκάλυψη σημαίνει πρακτικά πως η Κίνα θα αναδασώσει περιοχές έκτασης έως 4 φορές την έκταση της Βρετανίας, δημιουργώντας "δεξαμενές" κατακράτησης CO2, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνοντας το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στην αξιοποίηση του κάρβουνου, όπου υπόσχεται "να ελέγξει" την κατανάλωση κάρβουνου, να προωθήσει την "καθαρή χρήση" του κάρβουνου, να προωθήσει τη "συγκεντρωμένη και υψηλής αποτελεσματικότητας" χρήση του κάρβουνου στην ηλεκτροδότηση, να μειώσει στα νέα εργοστάσια την ειδική κατανάλωση κάρβουνου στα περίπου 300gr/kwh. Αυτό τεχνικά γίνεται με τους εξελιγμένης τεχνολογίας λέβητες υπέρ-υπερκρίσιμου ατμού (ultra-supercritical), τους οποίους θέλει να προωθήσει η Κίνα. Τέτοια εργοστάσια έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές SO2, NOx και PM, και συνδυάζονται πολύ καλά με συστήματα CCS (συγκράτησης και αποθήκευσης του CO2), δηλαδή συστήματα "καθαρής χρήσης" του κάρβουνου.

Τι σημαίνουν στην πράξη αυτά και ποιες θα είναι οι πραγματικές εκπομπές της Κίνας; Σύμφωνα με το "Σενάριο Νέες πολιτικές" της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η κινεζική ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα θα είναι κατά 45% υψηλότερη το 2040 από ό, τι είναι σήμερα, αν και το συνολικό μερίδιό της στο ενεργειακό μείγμα θα μειωθεί από 76% σήμερα σε 52% το 2040. Είναι, βλέπετε, αυτή η ιδιομορφία των ποσοστών, που για να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους πρέπει να αναφέρονται στην ίδια αριθμητική βάση.

Το κάρβουνο έβγαλε 600 εκατ. άτομα στην Κίνα απ' την ενεργειακή φτώχεια, επιτρέποντας τον εξηλεκτρισμό του 99% του πληθυσμού. Αλλά αυτό έγινε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μη δοθεί μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική διάσταση και οι κινεζικές πόλεις να βρεθούν πνιγμένες σε νέφη αιθαλομίχλης, όπως συνέβαινε με τις πόλεις τόσο του Δυτικού όσο και του Ανατολικού κόσμου πριν μερικές δεκαετίες. Αλλά όπως καθάρισε η ατμόσφαιρα των πόλεων παντού, έτσι θα καθαρίσει και στην Κίνα και σ' άλλες περιοχές της Ασίας, όπου το κάρβουνο εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό περιοχών όπου κατοικούν πληθυσμοί άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου