Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Σε συνεργασία με δυτική εταιρεία κατεβαίνουν τα ΕΛ.ΠΕ στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα


Το παρών στο διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων για 3 – 4 από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου (και όχι της περιοχής Νότια της Κρήτης), θα δώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα ΕΛ.ΠΕ, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη συνεργασία μεγάλης δυτικής εταιρείας που έχει αγοράσει τα σεισμικά πακέτα της PGS. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα ΕΛ.ΠΕ οι άλλοι δύο «παίχτες» που έχουν αγοράσει τα σεισμικά είναι η Total και η Exxon Mobil.

Ούτως ή άλλως η συμμετοχή του ελληνικού ομίλου πετρελαιοειδών...
, βάσει των προϋποθέσεων του διαγωνισμού, καθίσταται δυνατή μόνο μέσω κοινοπραξίας καθώς αφ΄εαυτού δεν πληροί τις προϋποθέσεις (μέγεθος, εμπειρία σε βαθιά νερά κ.λπ.).

Η εξέλιξη αυτή «κλειδώνει» την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να μην δώσει παράταση στην καταληκτική προθεσμία του διαγωνισμού η οποία, ως γνωστόν, είναι η 14η Ιουλίου.

Για ποια οικόπεδα θα υπάρξει προσφορά από την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι ακόμα γνωστό, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και το αν θα υποβληθεί προσφορά για το «οικόπεδο 1» το οποίο αποτελεί το γεωγραφικό σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η διελκυστίνδα με την Αλβανία.  

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΓΣ των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στεργιούλης είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει προσφορά για το «οικόπεδο 1», αν και δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τώρα η απόφαση αυτή επανεξετάζεται, με εμπλοκή, πάντα, του υπουργείου Εξωτερικών.

Άλλος ενδιαφερόμενος, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα προσέλθει στο διαγωνισμό. Επισκέψεις στα data rooms του ΥΠΑΠΕΝ έχουν κάνει περί τις 20 εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι πολυεθνικές BP και Shell, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν σε αγορά σεισμικών δεδομένων. Επιπλέον, αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ δεν αναμένουν σε αυτό τον διαγωνισμό συμμετοχή από εταιρείες της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, τις οποίες επιχείρησε να προσελκύσει μέσω επαφών με τις πρεσβείες των χωρών τους, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ που είχαν επαφές με τις πετρελαϊκές εταιρείες όλο αυτό το διάστημα, εκτιμούν ότι το τελικό ενδιαφέρον εξαρτάται περισσότερο από τον παράγοντα τιμές του πετρελαίου και λιγότερο από την πολιτική αβεβαιότητα της χώρας. Αυτό που προβληματίζει είναι οι επιπτώσεις της χαμηλής διακύμανσης του πετρελαίου στα οικονομικά των πετρελαϊκών πολυεθνικών, οι οποίες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των προτάσεων για διάφορα project, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, που θα υποβάλουν στις διοικήσεις τους προς έγκριση, οι ομάδες που μελετούν την κάθε περιοχή και καταθέτουν αντίστοιχες εισηγήσεις.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα θεωρείται πολύ υψηλού ρίσκου, λόγω της φύσης των υπό παραχώρηση περιοχών (μεγάλα βάθη) που απαιτούν υψηλές επενδύσεις αλλά και λόγω του ότι συγκαταλέγεται στις ανεξερεύνητες περιοχές, παράγοντας που επίσης αυξάνει το ρίσκο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου