Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αποσύρθηκε η "φωτογραφική διάταξη" για τα ELFE


Μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσε στη βιομηχανία Η φωτογραφική διατάξη του μίνι-φορολογικού νομοσχεδίου που απήλασσε από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κάποιες επιχειρήσεις, με βασικό ωφελούμενο τα Φωσφορικά Λιπάσματα (ELFE) αποσύρθηκε χθες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Χθες, το απόγευμα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αφαίρεσε ολόκληρο το επίμαχο άρθρο. Όπως διευκρίνισε η υπουργός, το ποσό ....
των 25 εκ. ευρώ που θα στοίχιζε η ρύθμιση στο δημόσιο ταμείο, είναι πολύ μεγάλο ώστε να μην έχει εξασφαλιστεί η σωστή διάχυσή του σε πολλές εταιρείες και πολύ περισσότερο να επωφεληθούν εταιρείες που χρωστούν σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΠΑ και άλλες ΔΕΚΟ. Σύμφωνα πάντως με την κ. Βαλαβάνη, η ρύθμιση χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και θα επανέλθει σε επόμενο σχέδιο νόμου.

Νωρίτερα κύκλοι του Π. Λαφαζάνη ως αρμόδιου υπουργού για τα ενεργειακά, διέρρεαν ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξη της ρύθμισης και ότι ήταν πρωτοβουλία της Βαλαβάνη, κάτι το οποίο πάντως προξενεί εντύπωση αφού δεν είναι δυνατόν να μην είχε ενημερωθεί για κάτι που αφορά το χαρτοφυλάκιό του.

Μόλις έγινε γνωστή η διάταξη, η βιομηχανία αντέδρασε αφού όχι μόνο περιμένει ακόμη τα περίφημα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους αλλά βλέπει και τη κυβέρνηση να προωθεί ρυθμίσεις "α λά καρτ" για λίγους. Η ρύθμιση απάλασσε τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ΕΦΚ για το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προιόντων τους, "φωτογραφίζοντας" κυρίως την ELFE. Διότι η επιχείρηση παράγει νητρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιεί αέριο το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προιόντος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου