Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Βυθίστηκε η υπόγεια αποθήκη στη Καβάλα, στα αζήτητα και η εξέδρα


Αδηλη παραμένει η τύχη της επένδυσης μετατροπής του κοιτάσματος “Νότια Καβάλα” σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, καθώς και της περίφημης πλατφόρμας “ΚΑΠΑ” μέσω της οποίας γινόταν από το 1981 έως και πρότινος η εκμετάλλευσή του.

Καθώς η άδεια εκμετάλλευσης της παραχώρησης της περιοχής προς την Ενεργειακή Αιγαίου εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου, πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας απέστειλε ...
επιστολή στον Π. Λαφαζάνη και στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να κάνουν. 

Αν δηλαδή το Δημόσιο πρόκειται να της παρατείνει την άδεια για ένα ακόμη χρόνο, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο την πλατφόρμα μαζί με την εγκατάσταση, προκειμένου από εδώ και πέρα εκείνο να αναλάβει τη συντήρησή τους.

Απάντηση από το υπουργείο ωστόσο δεν υπήρξε. Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε πρόσφατα την Ευρωπαική Επιτροπή ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Δημόσιο, για να εισπράξει της απάντηση της Ενεργειακής Αιγαίου πως διατηρεί ακόμη το δικαίωμα παραχώρησης μέχρι και τις 23/11/2015.

Τρελές ιστορίες αλα ελληνικά ; Προφανώς. Πόσο μάλλον όταν η μετατροπή της εγκατάστασης σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, συζητείται τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την εποχή της Τίνας Μπιρμπίλη (2010) μέχρι επί Ι.Μανιάτη (2012-2014). 

Χαρακτηριστικό είναι η ανάρτηση που βρίσκει κανείς και σήμερα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάγκη "να επανεξετάσει την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου".

Αλλά η ανάρτηση αυτή είναι ίδια και απαράλλαχτη για πάνω από χρόνο, και προφανώς επειδή πρόκειται για μια επένδυση που δεν φέρνει άμεσα έσοδα, όπως π.χ. τα αεροδρόμια, τους τελεταίους μήνες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την ξεκολλήσει.

Το ιστορικό

Από την άλλη πάλι πλευρά, ίσως μια αιτία για την οποία δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχθεί διαγωνισμός, να βρίσκεται στη μελέτη που εκπόνησε πέρυσι τον Απρίλιο για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ η φιλανδική εταιρεία "Poyry". Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, αφού η αποθήκη θα απαιτούσε επενδύσεις ύψους περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι θα ήταν αμφίβολο αν θα προέκυπταν οι απαραίτητες ταμειακές ροές (περίπου 20 εκατ. ευρώ) για να σταθεί εμπορικά. Μάλιστα η μελέτη κατέληγε ότι θα έπρεπε να επιδοτήσουν μέρος της επένδυσης οι καταναλωτές φυσικού αερίου, μέσω ενός ειδικού τέλους που θα επιβάρυνε τους λογαριασμούς τους, κάτι που είναι αυτονόητο ότι δύσκολα θα μπορούσε πολιτικά να περάσει.

Οτι και να ισχύει, το θέμα είναι ότι πέρυσι το Νοέμβριο, και ακριβώς επειδή σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η προετοιμασία του διαγωνισμού θα ήταν χρονοβόρα, αποφασίστηκε να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο η άδεια παραχώρησης στην Ενεργειακή Αιγαίου.

Η συντήρηση της εξέδρας

Τυχόν μη ανανέωσή της, θα σήμαινε ότι το Δημόσιο θα έπρεπε να αναλάβει εκείνο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης σε νέο ανάδοχο. Αυτό όμως θα σήμαινε σημαντική επιβάρυνση, την οποία το Δημόσιο δεν ήταν σε θέση να αναλάβει. Έτσι, αποφασίσθηκε η ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης για ένα έτος, ώστε στο μεσοδιάστημα το ΤΑΙΠΕΔ να έχει το χρόνο να προετοιμάσει το διεθνή διαγωνισμό.

Στην τροπολογία μάλιστα της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή (Νοέμβριος 2014) αναγνωριζόταν η σημασία του έργου, με το σκεπτικό ότι θα συνέβαλε “στην ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, στη διασφάλιση των απαραίτητων στρατηγικών αποθεμάτων και στην αύξηση των επιπέδων ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας”.

Ηταν η εποχή που το Ουκρανικό είχε οξυνθεί και η Μόσχα απειλούσε ότι τον προσεχή χειμώνα- αυτόν του 2015- θα κλείσει τις στρόφιγγες της Ουκρανίας παγώνοντας τη μισή Ευρώπη. Τελικά, η Ευρώπη δεν πάγωσε, αλλά αυτό που έμεινε και παραμένει παγωμένο είναι το συγκεκριμένο project.

Σημειωτέον ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας έχει χαρακτηρισθεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και εφόσον δεν υπάρξει κινητικότητα για την υλοποίηση του κινδυνεύει να εξοβελισθεί από τη λίστα των έργων PCI.

Τελευταίως πάντως κυκλοφορούν και κάποιες άλλες ιδέες για την αξιοποίησή της. Στο τραπέζι για παράδειγμα έχει πέσει η πρόταση τα πρωινά η εξέδρα να φιλοξενεί λουόμενους που θα μπορούν να απολαμβάνουν τις βουτιές τους, και τα βράδια να μετατρέπεται σε υπαίθριο μπαρ.

Η πρόσβαση θα γίνεται με δικά βαποράκια από τη στεριά, από την οποία δεν απέχει παρά 25 χιλιόμετρα, και το εισιτήριο θα είναι προσιτό σε όλους. 

Λέμε και κανένα αστείο, όπως καταλάβατε, αφού άλλωστε οι μοναδικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, αυτούς τους τομείς αφορούν.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου