Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα ως προς τον ξένο παίκτη με τον οποίο θα συνεταιριστούν τα ΕΛΠΕ προκειμένου να κατέβουν στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων του Ιουλίου για τα 20 οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Ενώ οι περισσότερες πιθανότητες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι δυτική εταιρεία και δη ευρωπαϊκή, στο τραπέζι έχει πέσει σύμφωνα με πληροφορίες και η ιδέα συνεργασίας με παίκτη εκτός Ευρώπης.
Κύκλοι της εταιρείας δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρεις αφήνουν ωστόσο ανοικτό το..
ενδεχόμενο να πρόκειται και για συνεργασία έκπληξη. Άραγε θα μπορούσε να είναι ακόμη και κάποια από τις εταιρείες με τις οποία συζητά για συνεργασίες ο όμιλος το τελευταίο διάστημα, όπως πχ. από τη Λ. Αμερική;
Άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι οι προσφορές δεν θα αφορουν παρά μερικά οικόπεδα, τα οποία θα θα περιλαμβάνουν σίγουρα κάποια από το Ιόνιο, ενώ αμφίβολο είναι αν ο όμιλος θα καταθέσει προσφορές για την Κρήτη.
Λέγεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, μια γεώτρηση π.χ. νοτίως της Κρήτης θα είχε πιθανότητες επιτυχίας γύρω στο 10% ή και λιγότερο.
Θυμίζουμε πως τα ΕΛΠΕ είναι ο ένας από τους τρείς παίκτες, (οι άλλοι δύο είναι η Exxon Mobil και η Total) που έχουν αγοράσει από τη νορβηγική PGS τα σεισμικά δεδομένα για τις περιοχές αυτές.
Κατά τα λοιπά, όπως είχε δηλώσει και ο Διευθυντής Ερευνών του ομίλου Γιάννης Γρηγορίου κατά την πρόσφατη εκδήλωση του ΙΕΝΕ, μέσα στο 2015 ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, με τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις να προγραμματίζονται για το 2017.
Πέραν πάντως των ΕΛΠΕ, και ενώ η προθεσμία της 14ης Ιουλίου για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων πλησιάζει, αυτό που φαίνεται είναι ότι το ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους ομίλους για να καταθέσουν προσφορές είναι αρκετά μικρό.
Αιτία τι άλλο; Οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς, δηλαδή το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, τα ελληνικά προβλήματα αλλά και οι εξαγγελίες των αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης για αλλαγή του μοντέλου έρευνας στους υδρογονάνθρακες.
Η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην άποψή της για αλλαγή του μοντέλου. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και προ ημερών, όταν σε δηλώσεις του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ενέργειας Απ. Αλεξόπουλος, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια κρατική εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, που θα συμμετάσχει στις έρευνες, συμμετέχοντας τόσο στα επενδυτικά κόστη όσο και στα ρίσκα της γεώτρησης.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου