Η προηγούμενη Δευτέρα, 15/6, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, μόνο που ξέχασαν να το πουν στον άνεμο, ο οποίος απουσίαζε χαρακτηριστικά απ' το σχετικό πανηγυράκι στη χώρα μας. Με 35οC στο Σύνταγμα εκείνη τη μέρα, μάλλον θα σκέφτηκε "άσε καλύτερα".
Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του ΛΑΓΗΕ, που κατά σύμπτωση δημοσιεύτηκε στις 15/6, τον Απρίλιο 2015 έχουμε 1718MW αιολικά εγκατεστημένα στο διασυνδεμένο σύστημα, 316MW στα μη διασυνδεμένα νησιά και συνολικά 2034MW. Όπως όμως έχουμε δει, στις ΑΠΕ και ειδικά στα αιολικά δεν έχει καμιά σημασία πόσα είναι τα εγκατεστημένα MW, σημασία έχει ποια είναι η πραγματικά διαθέσιμη ισχύς, με βάση την εκάστοτε ταχύτητα του ανέμου. Χρειαζόμαστε ανέμους πάνω από 13Km/h για να ξεκινήσει η περιστροφή των ανεμογεννητριών και πάνω από 50Km/h, δηλαδή 7-9 Μποφόρ, για να έχουν την ονομαστική τους απόδοση. Στα 3-7 Μποφόρ οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται, αλλά με μικρότερη απόδοση.
Πάμε τώρα στα καθημερινά στοιχεία λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, να δούμε αυτά...
τα 1718MW για πόσα πράγματι τα υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα 15/6, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανέμου. Ακολουθώντας τη διαδρομή "Λειτουργία & Δεδομένα", "Λειτουργία Συστήματος", "Προγραμματισμός Κατανομής", "Αποτελέσματα" καταλήγει κανείς σ' ένα αρχείο Excel, όπου στο 1ο "φύλλο εργασίας" (20150615_DS) έχει τα αναλυτικά ...
ωριαία στοιχεία κατανομής του προβλεπόμενου φορτίου του συστήματος στις επιμέρους πηγές ηλεκτροδότησης και τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής.
Η εικόνα μας δείχνει το αρχείο για τις 15/6 όπου, ξεκινώντας απ' το πάνω μέρος της 1ης στήλης βλέπουμε, ακριβώς κάτω απ' την ημερομηνία, την πρόβλεψη του συνολικού φορτίου που αναμένεται να ζητηθεί για κάθε ώρα της 15/6, μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες του συστήματος, που κι αυτές πρέπει να καλυφθούν απ' την ηλεκτροπαραγωγή. Ακριβώς από κάτω ακολουθεί η ανάλυση πρόβλεψης του φορτίου σε επιμέρους φορτίο του Βορείου Συστήματος, του Νοτίου Συστήματος και των απωλειών φορτίου.
Στη γραμμή 10 βλέπουμε τα "υποχρεωτικά νερά", δηλαδή την υποχρέωση λειτουργίας των υδροηλεκτρικών ανάλογα με την εποχή γα την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Και στη γραμμή 12 βλέπουμε τις ΑΠΕ (Renewables), που δεν περιλαμβάνουν τα Φ/Β, καθώς αυτά συνδέονται στο δίκτυο διανομής κι όχι στο δίκτυο μεταφοράς. Δεν περιλαμβάνεται επίσης η "άλλη ΑΠΕ", η μονάδα φυσικού αερίου της Αλουμίνιον που χαρακτηρίστηκε επί "πράσινης ανάπτυξης" ως ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, υψηλής απόδοσης, άρθρο 197 Ν.4001/2011), καθώς τη βλέπουμε στη γραμμή 53 του φύλλου εργασίας με 130MW. Δεν γνωρίζω αν περιλαμβάνεται ή όχι η ισχύς από βιοαέριο/βιομάζα, καθώς τον Απρίλιο 2015 είχαμε εγκατεστημένα 48MW βιοαέριου/βιομάζας. Τα νούμερα λοιπόν που βλέπουμε στη γραμμή 12 είτε είναι το άθροισμα βιοαέριο/βιομάζα+αιολικά είτε είναι μόνο τα αιολικά MW, που προβλέπει για τις διάφορες ώρες της ημέρας ο ΑΔΜΗΕ, προφανώς αφού πρώτα έχει συμβουλευθεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τα νούμερα λοιπόν είναι αποκαλυπτικά: από 70MW στις 11 το πρωί μέχρι 270MW στις 5-6 το απόγευμα μετρούσαν για τον ΑΔΜΗΕ κατά μέγιστο τα 1718MW. Διαιρέστε το 70 ή το 270 με το 1718 κι αμέσως έχετε την αξιοπιστία των αιολικών: από 4,07% μέχρι το πολύ 15,71%. Κι αν τυχόν στα νούμερα της γραμμής 12 περιλαμβάνονται τα 48MW του βιοαέριου/βιομάζας, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο απελπιστική για τα αιολικά: η αξιοπιστία κυμαίνεται από 1,28% μέχρι 12,92%. Πραγματικά, εξαιρετικός τρόπος να γιορτάζει κανείς την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου! Αλλά πληρωμένα είναι και τα 1718MW, μέχρι δεκάρα, από μια χρεοκοπημένη χώρα, σε Γερμανούς και Δανούς. Κι ύστερα απορείτε γιατί φούσκωσαν ξαφνικά οι λογαριασμοί του ρεύματος με το ΕΤΜΕΑΡ;
Τις 14 απ' τις 24 ώρες της 15/6 τα αιολικά είναι ανάμεσα σε 70 και 160MW, αξιοπιστία από 4,07% μέχρι 9,3%, ούτε καν 10%. Αν στα νούμερα περιλαμβάνεται το βιοαέριο/βιομάζα, η αξιοπιστία είναι από 1,28% μέχρι 6,5%! Για να το πούμε διαφορετικά, όποιος επέλεγε να ηλεκτροδοτείται από αιολικά θα έμενε χωρίς ρεύμα στο 93,5% έως 98,7% του χρόνου! Να γιατί ο ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας ισχύος 2013-2020 θεωρεί πως τα αιολικά έχουν αξιοπιστία ισχύος 10% (και πολύ δέχεται).
Περιμένουμε συνεπώς απ' τη νέα κυβέρνηση να αλλάξει σύντομα την Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010, που καθόριζε πως πρέπει να βάλουμε 7500MW αιολικά μέχρι το 2020, καθώς θα πρόκειται για εντελώς πεταμένα λεφτά, που θα γεμίσουν εντελώς συγκεκριμένες τσέπες και θα διασφαλίσουν την πολύ μεγάλη συμμετοχή του πανάκριβου φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ως "στρεφόμενης εφεδρείας" για να υποστηρίζει την παντελή αναξιοπιστία των αιολικών.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου