Στη Γενεύη μεταφέρεται σήμερα για λίγες ώρες η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης όσον αφορά τουλάχιστον στο Εργασιακό.
Στη ελβετική πόλη ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης θα συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), κ. Guy Ryder προκειμένου να του παρουσιάσει το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει για τις εργασιακές σχέσεις
To ν/σ αυτό προβλέπει τέσσερα βασικά σημεία..
:
· Την επαναφορά της καθολικής ισχύος και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
· Την επαναφορά του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.
· Την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
· Τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αν και o ρόλος του ILO είναι συμβουλευτικός και όχι αποφασιστικός, όπως του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε ο,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι μιας πιθανής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών αναφέρεται σαν ένας από τους παράγοντες με τους οποίους θα διαβουλευτεί η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει ποιες ακριβώς εργασιακές αλλαγές θα επιχειρήσει να περάσει από την ελληνική βουλή.
Ένας άλλος φορέας, εθνικός, είναι η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). Μετά από ένα σχεδόν μήνα διαβούλευσης κατέληξε προχθές πως το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας κινείται σε «θετική» κατεύθυνση, αν και υπάρχουν ενστάσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με δύο «δόσεις»: Μία αύξηση στα 650 ευρώ την 1η Οκτωβρίου 2015 και άλλη μία στα 751 ευρώ την 1η Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αποφασίσουν από μόνοι τους για το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.
Μετά το εθνικό test, από το οποίο πέρασε εν μέρει επιτυχώς, το υπ. Εργασίας πάει να διαγωνιστεί με ν/σ του για το εργασιακό σε ένα διεθνές test.
Στενός συνεργάτης του κ. Σκουρλέτη ανέφερε στο Capital.gr πως θα ήταν «επιθυμητή» μία «ανακοίνωση» από την πλευρά του ILO, μετά το πέρας της συνάντησης με την ηγεσία του υπ. Εργασίας με την οποία ο διεθνής οργανισμός θα έδειχνε μία «θετική» στάση προς τις επιχειρούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο, μιας και στελέχη της ΓΣΕΕ υπενθυμίζουν στο Capital.gr πως ο ILO έχει απαντήσει θετικά σε δύο «προσφυγές» που έχουν κάνει οι συνδικαλιστές το 2011-12 ενάντια στην εργασιακή νομοθεσία που έφερε το Μνημόνιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την «καταστρατήγηση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού κατά 22% με την 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Εξάλλου, υπό την αιγίδα του ILO διατυπώθηκε συμφωνία μεταξύ Υπ. Εργασίας (σ.σ. τότε επικεφαλής ήταν ο κ. Γιάννης Βρούτσης), εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) τον περασμένο Σεπτέμβριο γύρω από την υπεράσπιση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις κόντρα στις τότε πιέσεις των δανειστών παραπέρα απελευθέρωσή τους.
Το υπουργείο Εργασίας ελπίζει σε μία «θετική» δήλωση του ILO τουλάχιστον για την επαναφορά, ουσιαστικά, του προ –μνημονιακού εργασιακού καθεστώτος αν όχι και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στιγμή που οι δανειστές παραμένουν άκαμπτοι σε δύο μέτωπα σε σχέση με το εργασιακό: Όχι μόνο δεν δέχονται την ανατροπή των εργασιακών αλλαγών που έφεραν τα Μνημόνια, αλλά επιμένουν στην παραπέρα άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις. Από μεριάς κοινωνικών εταίρων υπάρχει η εκτίμηση, πως το Υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση των δανειστών, θα σπάσει τουλάχιστον στα δύο το ν/σ για τα εργασιακά, με το κομμάτι της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολική ισχύος και της επεκτασιμότητας, αλλά και της ενίσχυσης του ΟΜΕΔ να έρχεται, πιθανόν, αφήνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων με μία πολύ χαλαρή θεσμική υποχρέωση την οποία θα προβλέπει ο νέος νόμος να αποφασίσουν αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να δοθεί νέα παράταση στη μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που λήγει στις 30 Ιουνίου προκειμένου οι κοινωνικοί εταίροι να υπογράψουν την καινούρια.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου