Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΟΒΕ: Ασύμφορη η χρήση πιστωτικών καρτών στις αγορές καυσίμων


Η δημοσίευση θέσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη για συζήτηση με τους «Θεσμούς», οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται κατά 3% όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά, ενώ φαινομενικά παρουσιάζει κίνητρα κτυπήματος της φοροδιαφυγής έχει εκ των πραγμάτων σημαντικές παρενέργειες στην αγορά καυσίμων, όπως τονίζει η ΟΒΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επί του σχεδίου αυτού παρατηρεί τα εξής...
:

Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών οδηγεί στην υποχρέωση καταβολής προμήθειας στις τράπεζες.
Το μεικτό κέρδος των πρατηρίων κυμαίνεται στο 3% επί της τιμής. Οι τραπεζικές προμήθειες για την πλειοψηφία των πρατηρίων κυμαίνονται στο 1%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αφαιρούν αναγκαστικά από τους πρατηριούχους το 33,33% των μεικτών κερδών τους!
Η προμήθεια δεν είναι ίδια σε όλα τα πρατήρια. Τα εταιρικά πρατήρια πετυχαίνουν πολύ μικρότερο ποσοστό τραπεζικής προμήθειας από τα μικρά, οικογενειακά και ελεύθερα πρατήρια των επαγγελματιών βενζινοπωλών. Αυτή η διαφορά μετατρέπεται, με διοικητικό τρόπο, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εταιρικών πρατηρίων.
Στην ΕΕ η τραπεζική προμήθεια για τα καύσιμα κυμαίνεται στο 0,25%.
Τέλος, η ΟΒΕ καλεί την κυβέρνηση, ειδικά για τα καύσιμα, να μη θέσπιση την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών δεδομένου ότι, με τα συστήματα εισροών – εκροών, στα πρατήρια δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου