Από την ημέρα που ανέλαβε την εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης έχει ξεδιπλώσει τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης, δίχως να κρύψει ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της ΔΕΗ, αλλά και το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο ίδιος επιμένει ότι οι συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο αλλά και τη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε.
Σήμερα ωστόσο, η αρμόδια επίτροπος ανταγωνισμού...
Μαργκρίτ Βερστάγκερ, η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά τη θητεία της στην Κομισιόν με ελέγχους σε επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Google, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv έρχεται να ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ περιορισμένος, γεγονός που πλήττει τόσο τους καταναλωτές όσο και την οικονομία. Στις δηλώσεις της, η κ. Βερστάγκερ έδειξε ότι γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση της καταδίκης της ΔΕΗ για την οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη και αποτελούν προάγγελο εξελίξεων. «Η ΔΕΗ έχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη – το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα» ανέφερε καλώντας τη χώρα μας να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές της. «Η απόφαση αυτή είναι επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ» προσέθεσε.
Εξίσου σημαντική όμως ήταν η παρέμβασή της και για το θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σε αντίθετο μήκος κύματος από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη αλλά και του νέου προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος άφησε αιχμές για τη ΡΑΕ, η κ. Βερστάγκερ ξεκαθάρισε ότι η πρέπει η Αρχή να είναι «ισχυρή και ανεξάρτητη».
«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή», τόνισε με νόημα η Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Η ίδια ανέφερε ότι είναι πρόωρη κάθε εικασία για την έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar , ενώ διευκρίνισε ότι η Κομισιόν έχει αποστείλει ερωτήσεις στην αζέρικη εταιρεία και ακόμη αναμένει «ολοκληρωμένες απαντήσεις» που θα κρίνουν την συμβατότητα της συμφωνίας εξαγοράς με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
«Η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και την SOCAR ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμα. Ως μέρος της διαδικασίας μας, έχουμε στείλει ερωτήσεις στη SOCAR και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο», κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου