Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ισραήλ: Κλείσιμο πέντε εργοστασίων υπό τον φόβο υψηλής συχνότητας εμφάνισης καρκίνου


Ο δήμαρχος της Χάιφα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, διέταξε την Κυριακή το κλείσιμο πέντε πετροχημικών εργοστασίων και διυλιστηρίων, μετά από προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας που συνδέει υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Γιόνα Γιαχάβ, δήμαρχο της Χάιφα, φορτηγά του δήμου έκλεισαν τις εισόδους στα διυλιστήρια και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον κόλπο της πόλης, και απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα τάνκερ.
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε αφού ένας...
ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας έστειλε επιστολή στο τμήμα σχεδιασμού του υπουργείου Εσωτερικών, προειδοποιώντας για την εμφάνιση ενός δυσανάλογα υψηλού ποσοστού καρκίνου στην περιοχή της Χάιφα, το οποίο αποδίδεται στη λειτουργία των εν λόγω μονάδων.
Την επιστολή συνέταξε ο καθηγητής Ιταμάρ Γκρότο, επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας του υπουργείου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από μία έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, και την κατέθεσε ως μέρος μίας συλλογικής αντίδρασης ενάντια στα σχέδια επέκτασης των διυλιστηρίων της περιοχής.
Σε σύγκριση με τη συχνότητα εμφάνισης στο υπόλοιπο Ισραήλ, ο πληθυσμός της περιοχής Χάιφα έχει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου, του ορθού, του στομάχου και του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και του τραχήλου της μήτρας, αναφέρει η έρευνα.
«Αν τα τελευταία δεδομένα είναι σωστά, τότε ζητούμε την άμεση παύση κάθε λειτουργίας των ρυπογόνων εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφα», δήλωσε ο Γιαχάβ.
Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε πως η περιοχή στον κόλπο της Χάιφα είχε την πρώτη θέση στις ρυπογόνες εκπομπές στο Ισραήλ, όμως σημείωσε ότι η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην περιοχή του κόλπου έχει μειωθεί κατά 70 τοις εκατό.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου