Το εργατικό ατύχημα αποτελεί έναν κλάδο εξειδίκευσης του γραφείου μας, καθόσον έχουμε χειριστεί τέτοιες περιπτώσεις επανειλημμένως στα αστικά και ποινικά δικαστήρια υπερασπιζόμενοι κατά περίπτωση και τις δύο πλευρές.
Το δίκαιο του εργατικού ατυχήματος αποτελεί έναν εξειδικευμένο κλάδου του εργατικού αλλά και αστικού δικαίου. Συνδυάζει εφαρμογή διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας και του Αστικού και Ποινικού Κώδικα. Για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων έχει θεσπιστεί ένα πλέγμα διατάξεων, γενικών και ειδικών που προβλέπουν τις προδιαγραφές ασφαλείας των εργαζομένων κατά την παροχή της εργασίας τους.
Παρακάτω επιχειρείται συνοπτικά μία σύντομη επισκόπηση της δικαστηριακής αντιμετώπισης των περιπτώσεων εργατικού ατυχήματος....
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
Το κύριο νομοθετικό κείμενο για το εργατικό ατύχημα βρίσκεται στο Νόμο 551/1915 που κωδικοποιήθηκε με το β.δ της 24 Ιουλίου 1920. Στο νόμο αυτό ορίζεται και η έννοια του εργατικού ατυχήματος ως «βίαιο συμβάν επερχόμενον εις εργάτην ή υπάλληλον εν τη εκτελέσει της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής εάν η εις τον παθόντα εκ του ατυχήματος προελθούσα διακοπή της εργασίας διήρκησε πλέον των τεσσάρων ημερών, εξαιρουμένης μόνο της περιπτώσεως καθ’ήν ο παθών εκ προθέσεως προεκάλεσε το επελθόν αποτέλεσμα». Επίσης στον ίδιο νόμο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η έκταση αποζημίωσης και άλλες ρυθμίσεις (αναγγελία ατυχήματος από τον εργοδότη κλπ)
Σημαντικό νομοθέτημα για το εργατικό ατύχημα αποτελεί και ο α.ν. 1846/1951 «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Συγκεκριμένα το άρθρο 60 ορίζει ότι ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής της αποζημίωσης του Ν.551/1915 σε περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος, αν ο παθών είναι ασφαλιστέος στο ΙΚΑ. Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει εάν το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη ή των προστηθέντων του (ήτοι των προσώπων που αυτός χρησιμοποιεί.)
Πέραν τούτων υπάρχουν πάρα πολλές ειδικές διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων κλπ, που καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, η παράβαση των οποίων από τον εργοδότη θεμελιώνει την λεγόμενη ειδική αμέλεια και κατ’επέκταση την εφαρμογή των διατάξεων περί αδικοπραξίας (914 επόμενα Αστικού Κώδικα). Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης ακόμη και αν απαλλάσσεται μεν από την καταβολή αποζημίωσης, οφείλει στον παθόντα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης σε περίπτωση θανάτου.
Εφαρμογής επίσης τυγχάνουν τα 302 και 314 του Ποινικού Κώδικα περί ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Στην δικαστική πρακτική το εργατικό ατύχημα αντιμετωπίζεται ως εξής:
Α) Ποινικό σκέλος: Η ποινική διαδικασία, που αφορά την ποινική τιμωρία του εργοδότη ξεκινά από την προανάκριση που διενεργείται συνήθως από την Αστυνομία, η οποία επιλαμβάνεται μόλις πληροφορηθεί το ατύχημα. Επίσης το ΚΕΠΕΚ ή η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί έρευνα για τους λόγους που προκάλεσαν το ατύχημα και συντάσσει σχετική έκθεση, κάνοντας αυτοψία και λαμβάνοντας καταθέσεις. Η έκθεση αυτή μαζί με το λοιπό προανακριτικό υλικό (καταθέσεις παθόντος, μαρτύρων, πραγματογνωμόνων απολογίες κλπ) αποτελεί την ποινική δικογραφία.
Εν συνεχεία εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής του εργοδότη, αυτός παραπέμπεται από τον Εισαγγελέα ανάλογα με το αν πρόκειται για σωματική βλάβη ή ανθρωποκτονία από αμέλεια, στο ακροατήριο του Μονομελούς ή Τριμελούς Πλημμελειοδικείου αντίστοιχα του τόπου όπου συνέβη το ατύχημα. Κατά της παραπομπής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα προσφυγής στον Εισαγγελέα Εφετών. Σε ειδικές περιπτώσεις μαζί με τον εργοδότη ενδέχεται να παραπεμφθούν σε δίκη και άλλοι ως υπεύθυνοι, όπως λ.χ. ο επιβλέπων μηχανικός (όταν πρόκειται για οικοδομικές, ηλεκτρολογικές μηχανολογικές κλπ εργασίες) ο εργοταξιάρχης ή ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στις οικοδομικές εργασίες, εργοδότης θεωρείται και ο κύριος του έργου (πλασματικός εργοδότης)
Σε περίπτωση καταδίκης από το πρωτόδικο δικαστήριο, ζητείται εφέσιμος ποινή και ασκείται έφεση. Σε τυχόν καταδικαστική απόφαση του Εφετείου μπορεί να ασκηθεί και αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Η όλη ως άνω διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ ετών από την ημέρα του ατυχήματος, αλλιώς η υπόθεση παραγράφεται και τίθεται στο αρχείο.
Β) Αστικό σκέλος:
Η αστική διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την ποινική και δεν δεσμεύεται από τις ποινικές αποφάσεις και αντίστροφα. Παρόλα αυτά το υλικό της ποινικής δικογραφίας αποτελεί τη βάση για τη θεμελίωση της αγωγής και την υποστήριξή της στο ακροατήριο. Η αγωγή στηρίζεται στις διατάξεις των 914 επ. ΑΚ στις 302 και 314 του Ποινικού Κώδικα και στις κατά περίπτωση ειδικές διατάξεις περί ασφαλείας εργαζομένων που έχουν παραβιαστεί.
Δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παθόντες είναι ασφαλιστέοι στο ΙΚΑ και υπάρχουν παραβιάσεις ειδικών διατάξεων (ειδική αμέλεια), το αίτημα της αγωγής είναι μόνο χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης-ψυχικής οδύνης. Το δικαστήριο επιδικάζει ελεύθερα το ποσό της ως άνω χρηματικής ικανοποίησης χωρίς περιορισμούς λαμβάνοντας υπόψη το είδος της αμέλειας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε το ατύχημα την οικονομική κατάσταση των μερών κλπ.
Εναγόμενοι είναι η εταιρία (εάν ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο) και τα φυσικά πρόσωπα που την εκπροσωπούν. Επίσης εναγόμενοι είναι και οι λοιποί υπεύθυνοι για την πρόκληση του ατυχήματος, που αναφέρονται παραπάνω.
Πολλές φορές τα Δικαστήρια αναγνωρίζουν συνυπαιτιότητα των εναγόντων εργαζομένων, όταν διαπιστώνεται ότι για το επελθόν ατύχημα ευθύνονται και αυτοί με συγκλίνουσα αμέλεια με αποτέλεσμα να μειώνεται ανάλογα η αποζημίωση.
Η αγωγή εκδικάζεται κατά την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών. Κατά της απόφασης χωρεί έφεση και αναίρεση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το εργατικό ατύχημα, ιδιαίτερα αν είναι σοβαρό, είναι μία τραγική στιγμή για τον εργαζόμενο, κατά την οποία εντελώς ξαφνικά υφίσταται σημαντική βλάβη του σώματος ή της υγείας του. Ταυτόχρονα ένα εργατικό ατύχημα συνεπάγεται σημαντικό κόστος και για το εργοδότη, διότι σε περίπτωση αμέλειάς του καλείται να καταβάλει σημαντικά ποσά για αποζημίωση. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο όλοι οι εργοδότες να είναι ασφαλισμένοι και με ιδιωτική ασφάλιση, που θα καταβάλει την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθόσον αυτή δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο του εργαζόμενου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ
-Ανθρωποκτονία από αμέλεια εργάτη σε εργοστάσιο πετρελαιοειδών
-Ανθρωποκτονία από αμέλεια εργάτη σε οικοδομή
-Ανθρωποκτονία από αμέλεια εργάτη σε Δημόσιο Κτήριο κατά την επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
-Σωματική βλάβη (σοβαρότατα εγκαύματα) σε δύο εργάτες εργοστασίου κατά την πρόσκρουση ικριώματος σε καλώδια της ΔΕΗ
ΠΗΓΗ:ntalaslaw.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου