Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποιο (τι) θα είναι, άραγε, το επόμενο;


Το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, που εκδηλώθηκε τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, διέσπειρε ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας. Λίγο μετά τις 8.30, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο ουρανός της πόλης λαμπάδιασε από την έντονη φλόγα του συστήματος των πυρσών του διυλιστηρίου ενώ από την κοινή (κυρίως) καμινάδα των ατμολεβήτων καθώς και τις λοιπές καμινάδες της εγκατάστασης διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρά μας χιλιάδες τόνοι καυσαερίων. Το έντονο βουητό της εγκατάστασης γινόταν αισθητό μέχρι την οδό Αλκιβιάδου ενώ κατά διαστήματα η γνωστή δυσοσμία επισκέφθηκε περιοχές της Άνω Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέγγισαν στην εγκατάσταση ενώ τηλεφωνικές κλήσεις εκτός από το διυλιστήριο δέχτηκε το Αστυνομικό Τμήμα και η Πυροσβεστική. Βροχή τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έκδηλη την άσκηση δριμύτατης κριτικής στις αυτοδιοικητικές αρχές και στην εταιρεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αλλά και οι Δήμαρχοι Ελευσίνας και Μάνδρας δεν προέβησαν, χθες Δευτέρα, στην εκδήλωση οποιασδήποτε δημόσιας ανησυχίας ή διαβήματος διαμαρτυρίας προς την εταιρεία και προς τις κρατικές αρχές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υποβάθμιση του συμβάντος. Η εταιρεία με το υστερόβουλο και επίπλαστο κοινωνικό πρόσωπο δεν προέβη ούτε σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ούτε απηύθυνε αίτηση δημόσιας συγνώμης προς τον πληθυσμό.
DSCN8183
Με υπηρεσιακό φαξ προς την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας και κοινοποίηση στην ομόλογη υπηρεσία του Δήμου Ελευσίνας, η εταιρεία, χωρίς να αποδέχεται ότι προκάλεσε ρύπανση, αποδίδει το συμβάν σε μεμονωμένη «δυσλειτουργία σε βάνα/αυτοματισμό του συστήματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου» αποκρύβοντας την πραγματικότητα: η μονάδα 32 (Flexicoker) έχει «πέσει» από τις 25 Μαρτίου χωρίς να έχει γίνει κατορθωτή η ομαλή επαναλειτουργία της, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες. Σε μια από τις προσπάθειες αυτές έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Η εκπομπή καυσαερίων συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρας παρότι το επεισόδιο βρίσκεται σε ύφεση.

Τραγική η επιστολή του Προέδρου της κατ’ ευφημισμόν «Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου» προς τα ΕΛΠΕ και την Αντιπεριφέρεια. Παίρνει αποστάσεις από το ρυπαντικό επεισόδιο χαρακτηρίζοντας …«πιθανή» την ρύπανση που προκάλεσε το διυλιστήριο ζητώντας μάλιστα από τα ΕΛΠΕ να προσδιορίσουν εκείνα τις βλάβες που προκάλεσαν και από την Αντιπεριφέρεια να κοινοποιήσει τα …«πιθανά» ευρήματα!

Κατώτερο των περιστάσεων και το νυχτερινό σχόλιο του Δημάρχου Ελευσίνας στο Facebook. Μνημείο παραχάραξης όσον αφορά στο συμβάν στην μονάδα 32 τον περασμένο Φεβρουάριο  όταν είναι σε όλους γνωστό ότι το θέμα αναδείχτηκε από άλλους φορείς, το Εργατικό Κέντρο και την ΕCOELEUSIS, και ότι το Σωματείο των ΕΛΠΕ ή ο Δήμος δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίσπευση του χρόνου συντήρησης της μονάδας παρά μόνο η δημοσιοποίηση του θέματος την οποία πετύχαμε καθώς και το εισαγγελικό ενδιαφέρον. Αλλά και δείγμα εκδηλωτικού εργατοπατερισμού χρήσιμου ενίοτε για να μην παίρνει θέση ο Δήμαρχος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τον ρυπογόνο χορηγό της δημοτικής πολιτικής.

Το περιστατικό της Κυριακής ήταν το μεγαλύτερο από τα 6 τουλάχιστον ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, πολύ μεγαλύτερο εκείνου της 2ας Φεβρουαρίου. Μάλιστα στις 6 Φεβρουαρίου με επιστολή τους στην Εφημερίδα των Συντακτών είχαν χαρακτρηρίσει τα ρυπαντικά επειδόδια της 2ας Φεβρουαρίου ως «οπτική εντύπωση»! Ήδη έχουν καταγραφεί επεισόδια στις 2/2, 5-6/2, 20/2, 1/3 και 6/3. Από το πρωί της Δευτέρα η ΕCOELEUSIS έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες αρχές επισημαίνοντας ότι για πολλοστή φορά τους καταγγέλλεται ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του. Ήδη η κοινή γνώμη της πόλης δικαίως διερωτάται: ποιο (τι) θα είναι, άραγε, το επόμενο;


ΠΗΓΗ:ecoeleusis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου