Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Λαφαζάνης: Και ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων


«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο αναφορικά με το ταξίδι του στη Ρωσία και τα αποτελέσματά του, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι..
είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» στη Μόσχα και ότι στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις και τα προβλήματα της περιοχής.

«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις για το καλό της περιοχής μας και της Ευρώπης», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «ανοίγει ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η περαιτέρω ανάπτυξη θα βοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία.

Οφέλη από τον Turkish Stream

«Είναι σημαντική η χώρα μας και είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ενάντια στο να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα. Οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι. Όπως πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για κάθε χώρα εκτός ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε όπως θα ξέρετε στηρίζουμε τον αζέρικο αγωγό TAP.». 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα αντικαταστήσει τον South Stream μέχρι το τέλος του 2019.

«Έτσι, το το ρωσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη από δυο δρόμους: από τον νότιο και τον βόρειο», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας πως μια τέτοια επέκταση, θα συνοδευτεί με εξαιρετικά οφέλη. «Για αυτό τους είπαμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το έργο, αλλά  θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ ή των ΗΠΑ αναφορικά με την διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ο υπουργός, αφού επεσήμανε ότι η επέκταση του αγωγού θα γίνει στη βάση της εθνικής και της Κοινοτικής νομοθεσίας, τόνισε ότι "η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της ΕΕ. Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την ΕΕ σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών. Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε εθνικές πολιτικές εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν θέλουμε να παραδοθεί η Ευρώπη στα χέρια των νέων 7 ενεργειακών εταιριών, θέλουμε να αναπτύξουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα μειώνει τις ενεργειακές τιμές και το κόστος ενεργειακής τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες".

Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι έθεσε ζήτημα συμμετοχής των ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς πετρελαίων και όπως τόνισε, «όντως θα συμμετέχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, όπως δεσμεύτηκε η ρωσική πλευρά».

Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός ή υποτελής σε καμιά συμμαχία χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας «θέλει μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» και πως «προέχει το δημόσιο συμφέρον για φθηνότερες ενεργειακές τιμές». 

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο την οριοθέτηση των ζωνών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Δεν αφορά όλο το Αιγαίο άλλα το κομμάτι στην ηπειρωτική Τουρκία και στα ελληνικά νησιά. Αυτό παλεύουμε και αυτό επιδιώκουμε».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις Καμμένου προς τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή στο Αιγαίο, ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, τονίζοντας πως δεν σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλιάς του κ. Λαφαζάνη κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου:

Είχαμε πολύ εποικοδομητικές και κυρίως ουσιαστικές συζητήσεις με αξιωματούχους στη Μόσχα και ιδιαίτερα με τον κ. Μίλερ επικεφαλής της κρατικής Gazprom και πρώτα απ’ όλα με τον κ. Νόβακ, Υπ. Ενέργειας της Ρωσίας, όπου συζητήσαμε τις ενεργειακές σχέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Αποφασίσαμε ότι πρέπει και μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ενεργειακές σχέσεις μας, να τις οδηγήσουμε σε ένα νέο ποιοτικά επίπεδο και να τις επεκτείνουμε στους ευρύτερους δυνατούς τομείς. Κι αυτό για το καλό των λαών και χωρών μας και το καλό της περιοχής και της Ευρώπης. Μετά τις συναντήσεις που είχαμε στη Μόσχα ανοίγει ένα νέο μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη φάση που διερχόμαστε ως χώρες και ως Ευρώπη.

Πιστεύω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών ενεργειακών σχέσεων θα υποβοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη των πολιτικοοικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μια αναβαθμισμένη σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία είναι απόλυτα αναγκαία και θα βοηθήσει να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο η εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης, που διανύουν μεγάλη αστάθεια και κρίση.

Θέλω να τονίσω ότι, η χώρα μας είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα.

Θεωρούμε ότι οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι. Όπως πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για κάθε χώρα εκτός ΕΕ. Γι’ αυτό άλλωστε όπως θα ξέρετε στηρίζουμε τον αζέρικο αγωγό TAP.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερωθήκαμε αναλυτικά πάνω στο θέμα του ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ενημέρωση από τη Ρωσική πλευρά επ’ αυτού του θέματος υπήρξε πολύ εμπεριστατωμένη και σαφής.

Ο νέος ρώσικος αγωγός μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αντικαταστήσει τον South Stream, όπως θα αντικαταστήσει επίσης πλήρως το δρόμο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που περνάει μέσα από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2019.

Το Ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη πέρα από το Βόρειο διάδρομο και από το Νότιο διάδρομο μετά την κατάργηση της διόδου μέσω της Ουκρανίας.

Εμείς επιδείξαμε ζωηρότα το ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον αγωγό και την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος.

Πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό τονίσαμε προς τη Ρώσικη πλευρά ότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος.

Φυσικά, η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Πούτιν.

Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Πέραν αυτών θέσαμε προς τη Ρωσική πλευρά μια σειρά από ενεργειακά θέματα που αφορούν τη χώρας μας.

Το πρώτο θέμα που θέσαμε είναι τη συμμετοχή Ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες διευρύνοντας έτσι σημαντικά το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών.

Το δεύτερο θέμα είναι η ανάγκη για μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, καθώς και η δραστική μείωση του take or pay προς τη ΔΕΠΑ.

Ξέρετε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση των τιμών της ΔΕΠΑ, περίπου κατά 15%.

Θέλω να επισημάνω ότι και τα δύο αυτά θέματα η Ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα.

Τέλος, παρ’ ότι δεν συνομίλησα με υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα στο θέμα, έθεσα στον Ρώσο ομόλογό μου το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα, ως μια χειρονομία ανθρωπιστική που θα ήταν πολύ θετική για τον ελληνικό λαό.

Στο θέμα αυτό βρήκα κατανόηση, αλλά οι συνομιλητές μου δήλωσαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για τέτοιες αποφάσεις.

Ευελπιστούμε ότι επί του θέματος ενδεχομένως να υπάρξει θετική εξέλιξη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου