Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η «Καραμανλική Αριστερά» του Αλέξη

oldphotostsipras_karamanlis1399015207
Τα περί «φλερτ» Τσίπρα-Καραμανλή έχουν μονοπωλήσει το περιεχόμενο πολλών αναλύσεων, που στοχεύουν στο να καταδείξουν την ιδιότυπη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον εκπρόσωπο του «Καραμανλισμού».

Στρατηγική διεμβολισμού της Νέας Δημοκρατίας, από τον Αλέξη; Συνταγή εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο»; Τακτικισμοί του πρωθυπουργού για να απομονωθεί ο Σαμαράς; Τι απ’ όλα ισχύει και εξηγεί την σύμπλευση Τσίπρα-Καραμανλή;

Η απάντηση μπορεί να τα περιλαμβάνει και όλα. Πάντως πληθώρα στοιχείων έρχονται να «σφραγίσουν την σχέση τους.

Για κάποιους μάλιστα ίσως αποτελεί και την τελευταία εφεδρεία του πολιτικού συστήματος, σε περίπτωση εθνικού κινδύνου.

Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό, για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να είναι η ισχυρότερη, αλλά δεν είναι η μόνη απόδειξη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει επιλογές με «καραμανλικό πρόσημο.»

Έτσι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε αμέσως εντολή να απομακρυνθούν από θέσεις στην κρατική μηχανή στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, διατήρησε σε κομβικές θέσεις, ή και τοποθέτησε σε δημόσια πόστα εκπροσώπους της «Καραμανλικής Σχολής».

Με το επιχείρημα-άλλοθι ότι  «το κράτος έχει συνέχεια» και το σύνθημα ότι η κυβέρνηση δεν διέπεται από την λογική του ρεβανσισμού, μια σειρά στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εξακολουθούν να εργάζονται στην κρατική μηχανή, δύο μήνες, μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Δεν γνωρίζω πόσο παράτολμο, ή ανεδαφικό είναι να μιλήσει κανείς έστω και με διάθεση αστεϊσμού για «Καραμανλική συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, ή για «Καραμανλική Αριστερά» Τσίπρα; Αλλά τα ονόματα μιλούν από μόνα τους.

Ο Πάνος Λειβαδάς ο οποίος συμμετείχε το 2003 στην κλειστή επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Επικρατείας στις κυβερνήσεις Καραμανλή, όταν υπουργός ήταν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, παραμένει σήμερα στη θέση του γενικού γραμματέα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Μάλιστα η αρμόδια υπουργός, Έλενας Κουντουρά, έχει ζητήσει να διατηρήσει την θέση του και αναμένει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης, εκ των πολύ στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή συνεχίζει να υπηρετεί ως Συνήγορος του Καταναλωτή, θέση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε πρόσφατα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα και οφειλέτες για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, υπουργός οικονομικών του Καραμανλή παραμένει επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ, σε ένα φορέα στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο ασκεί αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Ο Μενέλαος Δασκαλάκης, πρόσωπο με απευθείας αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, παραμένει στη θέση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών.

Στη λίστα των ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τις κυβερνήσεις Καραμανλή και συνεχίζουν να μεσουρανούν και επί Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγεται ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 2005, ύστερα από απόφαση του ίδιου του κ. Καραμανλή, με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού.

Επίσης το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιάννης Γιαρέντης, που παραμένει στον ΑΔΜΗΕ, o πολιτευτής Λακωνίας και πρώην νομάρχης του ίδιου νομού, Γρηγόρης Αποστολάκος, που είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη προσφάτως με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο έμπειρος δικαστικός και πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, Θανάσης Γιαννόπουλος, και νυν στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, ανέλαβε το πόστο του επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ.


ΠΗΓΗ:ienimerosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου