Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Να πώς θα ρέει ανεμπόδιστα το Γερμανικό αιολικό ρεύμα στα Ευρωπαϊκά δίκτυα


Τον περασμένο Μάιο 16 Ευρωπαϊκές χώρες, που αντιπροσωπεύουν τα 3/4 της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ενοποίησαν τα συστήματα τους σε μια ενιαία αγορά. Η ενοποίηση αυτή βασίζεται σε ένα λογισμικό υπολογισμού των τιμών ηλεκτρισμού "επόμενης ημέρας" (Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμμα-τισμού) και της διασυνοριακής χωρητικότητας δικτύων υψηλής τάσης, που ανέπτυξε η Βελγική Ν-SIDE. Ο αλγόριθμος της N-SIDE αρχικά χρησιμοποιούνταν απ' το 2010 σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Γρήγορα προστέθηκε το
...
Λουξεμβούργο και σταδιακά προστέθηκαν Ισπανία, Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Μετά από παραγγελία επτά Χρηματιστηρίων Ενέργειας η χρήση του αλγόριθμου επεκτάθηκε στις 16 χώρες το Μάιο και ήδη σε 19 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία (μέσω του SwePol Link, ενός HVDC καλωδίου με Σουηδία), Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία).

Ο αλγόριθμος ονομάζεται EUPHEMIA, απ' τα αρχικά των λέξεων EU Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm και συσχετίζει τις προσφορές αγοράς και πώλησης ηλεκτρισμού σε ημερήσια βάση. Ταυτόχρονα θέτει τα δικαιώματα διασυνοριακής ροής ενέργειας και υπολογίζει τις τιμές ηλεκτρισμού σε κάθε επιμέρους εθνική αγορά. Θεωρητικά ο σκοπός του EUPHEMIA είναι να αξιοποιήσει τις διαφορές τιμών στις δυο πλευρές συνόρων και να μεγιστοποιήσει τις διασυνοριακές ροές ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο φθηνές τιμές.

Το EUPHEMIA αναπτύχθηκε για να επιτρέψει την υλοποίηση του στόχου της Κομισιόν για ενοποίηση των Ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού μέχρι το 2015. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως η ροή ηλεκτρισμού στην πραγματικότητα δεν δίνει σημασία στα συμβόλαια και τα Χρηματιστήρια, το ρεύμα ρέει εκεί όπου το δίκτυο έχει την πιο μικρή αντίσταση και εκεί όπου υπάρχουν καλώδια. Κάπως έτσι το αιολικό ρεύμα της Βόρειας Γερμανίας δεν πάει στη Νότια Γερμανία, αλλά μπαίνει στην Πολωνία και την Τσεχία. Και αυτός είναι ο λόγος που η Πολωνία δεν ενοποιεί την αγορά της με τη Γερμανική, γιατί φοβάται πως με την ενοποίηση το EUPHEMIA θα μεγιστοποιήσει τη ροή Γερμανικού ρεύματος στο Πολωνικό δίκτυο.

Προς το παρόν οι διαχειριστές δικτύων δίνουν στο EUPHEMIA τις χωρητικότητες δικτύων για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, με την αναβάθμιση του αλγόριθμου στο EUPHEMIA 2.0 ο υπολογισμός της χωρητικότητας θα γίνεται αυτόματα. Και κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα, όταν πριν μερικούς μήνες διαδοχικά τρεις απ' τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του Βελγίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας, (επειδή στους δυο βρέθηκαν ρωγμές στο κέλυφος και στον 3ο μια "περίεργη" διαρροή λιπαντικού προκάλεσε ζημιές στο στρόβιλο). Οι 3 αντιδραστήρες παράγουν το 1/3 του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο και με τη διακοπή λειτουργίας τους το Βέλγιο έμεινε εκτεθειμένο στις αυτοματοποιημένες επιλογές του EUPHEMIA 2.0, ουσιαστικά η ενεργειακή του ασφάλεια θα αποφασιζόταν απ' τις ροές ηλεκτρισμού που θα επέλεγε το λογισμικό. Οπότε οι Βέλγοι ζήτησαν βελτιώσεις στις λειτουργίες του λογισμικού και παράταση της προθεσμίας θέσης του EUPHEMIA 2.0 σε εφαρμογή. Και μια που όλοι πια κυκλοφορούν μ' ένα smartphone στο χέρι, ο Βελγικός διαχειριστής κυκλοφόρησε και μια εφαρμογή (app), που, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ενημερώνει με χρωματικούς τόνους για το αν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ μέσα στις επόμενες 7 ημέρες!

Για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα, επειδή με την ενέργεια δένεται όλη η ΕΕ στο άρμα των Γερμανών, και η Ελλάδα, βεβαίως-βεβαίως, το EUPHEMIA 2.0 είναι το λογισμικό που θα επιτρέπει στο άχρηστο αιολικό ρεύμα της Γερμανίας να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, προκειμένου να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής. Ο ηλεκτρισμός έγινε ένα χρηματιστηριακό προϊόν, η εμπορία του ενδιαφέρει τις εταιρείες ηλεκτρισμού και δεν αφορά τους τελικούς καταναλωτές, καθώς τα τιμολόγια καθορίζονται κατά κανόνα με κυβερνητικές αποφάσεις. Και η ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης συγκεντρώνεται σταδιακά στα χέρια λίγων μεγάλων υπερεθνικών εταιρειών, τους περίφημους Seven Brothers, που παθαίνουν αλλεργία αν ακούν πως ο ηλεκτρισμός είναι δημόσιο αγαθό. Νερό και ηλεκτρισμός μπαίνουν σήμερα ανελαστικά σ' όλα τα σπίτια, όποιος τα ελέγχει εξασφαλίζει άκοπα "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο"! Να γιατί όλοι κόπτονται για το πόσο "καλές" είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στον ηλεκτρισμό. Επειδή ο μύχιος πόθος είναι ν' αντικαταστήσουν τις εθνικές δημόσιες επιχειρήσεις με πολυεθνικά ιδιωτικά μονοπώλια.

Σήμερα οι διαφορές τιμών στα σύνορα δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με κόστος παραγωγής, έχουν άμεση σχέση με το πόσες επιδοτήσεις έχουν δοθεί για ν' αναπτυχθεί η μια ή η άλλη μορφή παραγωγής και με κύριους ωφελημένους τους κατασκευαστές. Αν δεν περάσει κάποιο εύλογο διάστημα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια, οι ροές ενέργειας που θα προκύψουν απ' το EUPHEMIA 2.0 θα μετατρέψουν την ενεργειακή ασφάλεια των περισσότερων χωρών σε Γερμανική υπόθεση. Αυξάνοντας τις χρηματικές ροές προς τη Γερμανία, αυξάνοντας τα ελλείμματα του Ευρωπαϊκού Νότου. Είπαμε κι άλλη φορά πως δεν χρειάζονται τα τανκς και τα Ράιχ, όταν έχεις αιολικά και πρόθυμους πολιτικούς να τα βάλουν στις καταχρεωμένες χώρες. Πώς την είπαμε μια τέτοια Ευρώπη;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου