Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εξαντλούνται οι Χώροι Αποθήκευσης Πετρελαίου στις ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πετρελαίου
Οι ΗΠΑ παράγουν πλέον τέτοιες ποσότητες αργού, ώστε πλέον εξαντλούνται οι χώροι για την αποθήκευσή του, γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, μέσα στους επόμενους μήνες.
Κατά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν κατά μέσον όρο ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, περισσότερα, απ’ όσα κατανάλωναν κάθε μέρα.
Αυτό το επιπλέον αργό ρέει μέσα στις δεξαμενές αποθήκευσης, ειδικά στον κεντρικό εμπορικό κόμβος της χώρα στο Cushing, της Οκλαχόμα, και είναι ικανό να προμηθεύει τις ανάγκες των ΗΠΑ για τουλάχιστον 80 χρόνια, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Ενέργειας της χώρας.
Αν αυτό παραμείνει στις δεξαμενές αποθήκευσης ...
θα μπορούσε να προσεγγίσει τα όρια λειτουργίας τους, που είναι γνωστά στη βιομηχανία ως «φανελάκια» και από τα μέσα Απριλίου, είναι πιθανόν να οδηγήσει εκ νέου την τιμή του αργού - πιθανώς και της βενζίνης -, σε κατακόρυφη πτώση.
«Το γεγονός είναι ότι όλοι είμαστε κοντά στο να εξαντληθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης στις ΗΠΑ», δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Νέας Υόρκης ο επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στη Citibank, Ed Morse.
Ο Μορς επισήμανε μάλιστα, ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει έτσι φτάνοντας ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι από τα 50 δολάρια, που κοστολογείται σήμερα, η κατώτατη τιμή του. Έτσι οι εταιρείες πετρελαίου, αντιμέτωπες πια με τις όλο και αυξανόμενες ζημίες, θα σταματήσουν την άντληση πετρελαίου μέχρι η στάθμη στις αποθήκες που κατακλύζουν, να χαλαρώσει.
Οι τιμές της βενζίνης θα πέσουν μαζί με εκείνες του αργού πετρελαίου, αν και η χαμηλότερη παραγωγή των διυλιστηρίων, λόγω των εποχικών παραγόντων και των απρόβλεπτων διακοπών, θα μπορούσε να αποτρέψει μια απότομη πτώση.
Ο εθνικός μέσος όρος των τιμών της βενζίνης είναι 2,44 δολάρια το γαλόνι. Αυτό είναι 1,02 δολάρια φθηνότερα από ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά φτάνει μέχρι τα 37 cents ον περασμένο μήνα.
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν ότι η τιμή του αργού είναι έτοιμη, να πέσει απότομα, έως και στα 20 δολάρια το βαρέλι, επειδή τα αποθέματα, συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τις αποθήκες για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων οι εξής:
- Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται. Οι εταιρείες παρά τις περικοπές στις νέες γεωτρήσεις, δεν θα μειώσουν τις προμήθειες αργού, που παρέχουν στο άμεσο διάστημα μέσα στο έτος.
- Το νέο πετρέλαιο που παράγεται είναι ελαφρύ, είδος το οποίο πολλά από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ δεν έχουν σχεδιαστεί για να το επεξεργαστούν. Οι πετρελαϊκές εταιρείες ωστόσο, δεν μπορούν απλά να απαλλαγούν από αυτό με την αποστολή του στο εξωτερικό, διότι οι εξαγωγές αργού περιορίζονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
- Το ξένο πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει στις ΗΠΑ, τόσο λόγω της οικονομικής αδυναμίας σε άλλες χώρες, να τροφοδοτήσουν τα διυλιστήρια, που έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία αργού βαρέας σύστασης.
- Αυτή είναι η πιο αργή εποχή του χρόνου, ως προς τη ζήτηση βενζίνης, έτσι τα διυλιστήρια συνήθως μειώνουν ή και σταματούν την παραγωγή, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης. Έτσι καθώς τα διυλιστήρια επεξεργάζονται λιγότερο αργό, τα αποθέματα συσσωρεύονται.
- Οι πετρελαϊκές παράλληλα επενδύουν αγοράζοντας και αποθηκεύοντας πετρέλαιο, λόγω της διαφοράς μεταξύ της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου και της τιμής, που θα ισχύει για την παράδοση του, στους προσεχείς μήνες. Ένας επενδυτής δηλαδή,μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο στα 50 δολάρια σήμερα και παράλληλα συνάπτει σύμβαση για να το πωλήσει για 59 δολάρια το Δεκέμβριο, κλειδώνοντας έτσι σε ένα κέρδος, ακόμη και μετά την πληρωμή για την αποθήκευση του, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, που μεσολαβούν.
Το σημείο παράδοσης για το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ είναι το Cushing, μια πόλη περίπου 8.000 κατοίκων, στα μισά της απόστασης, μεταξύ της Οκλαχόμα Σίτι και της Tulsa σε έναν κόμβο μάλιστα, μια διασταύρωση πολλών αγωγών. Η πόλη είναι διάσπαρτη με τις δεξαμενές που μπορούν, θεωρητικά, να αποθηκεύσουν 85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, αλλά ορισμένες από αυτές τις δεξαμενές χρησιμοποιούνται για την ανάμειξη ή τη τροφοδοσία των αγωγών και όχι για την αποθήκευση πετρελαίου.
Ο πάροχος δεδομένων της αγοράς Genscape, που πετά ελικόπτερα εξοπλισμένα με υπέρυθρες κάμερες και άλλες τεχνολογίες πάνω από το Cushing δύο φορές την εβδομάδα για να μετρηθούν τα επίπεδα αποθήκευσης, εκτιμά ότι το Cushing καλύπτει ήδη τα δύο τρίτα της συνολικής χωρητικότητας των δεξαμενών του.
Η Hilary Stevenson, η οποία διαχειρίζεται την αποθήκευση, αγωγών και διυλιστηρίων παρακολούθησης για το Genscape, δηλώνει ότι το Cushing θα μπορούσε να είναι γεμάτο μέχρι τα μέσα Απριλίου. «Τα αποθέματα ήδη αυξάνονται στο υψηλότερο ποσοστό που έχουμε δει ποτέ στο Cushing», τονίζει


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου