Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τι σημαίνει το “Creditwatch” της Standard & Poor’s για τη ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από αυξανόμενη πίεση ρευστότητας εφόσον δεν υπάρξει γρήγορη βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας και στο οικονομικό περιβάλλον, ανέφερε η τελευταία έκθεση της Standard & Poor’s με την οποία υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από Β σε Β-.

Παράλληλα ο οίκος κατέταξε τη ΔΕΗ σε πιστωτική επιτήρηση “Creditwatch” με αρνητικές επιπτώσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, καθώς θεωρεί ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔΕΗ.

Ο οίκος μάλιστα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει σε πιστωτική επιτήρηση τη ΔΕΗ, αναλύοντας τις πιθανές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που υπάρχουν για την εταιρεία στο κομμάτι της χρηματοδότησης και της ρευστότητας. Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί για τη ΔΕΗ θα ήταν να υπάρξει ακύρωση γραμμών χρηματοδότησης ή ένα πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να περιορίσει την πρόσβαση της εταιρείας σε ρευστό. Δύο ακόμη κίνδυνοι για τη ΔΕΗ αφορούν στην αδυναμία χρηματοδότησης μελλοντικών επενδύσεων καθώς και αναχρηματοδότησης ώριμων δανείων. Ως πιθανό ρίσκο αντιμετωπίζεται επίσης ο περαιτέρω περιορισμός των χρηματοροών. 

Αναλυτικά οι πηγές ρευστότητας της ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα είναι (σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P’s για τη ΔΕΗ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014): 

• Περίπου 330 εκατ. διαθέσιμα σε ρευστότητα
• 1 δισ. από δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ (220 εκ. για τη ΔΕΗ, 235 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ) και από κονσόρτιουμ γερμανικών τραπεζών υπό την KfW (625 εκατ. ευρώ)
• Ελεύθερες χρηματοροές ύψους 900 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα οι ανάγκες της ΔΕΗ διαμορφώνονται ως εξής:
• Βραχυπρόθεσμες ωριμάνσεις 650 εκατ. ευρώ
• 700 εκατ. ευρώ ανελαστικές επενδύσεις
• Περαιτέρω επιδείνωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης το 2015 κατά περίπου 200 εκ. ευρώ

Σημειώνεται τέλος ότι η S&P’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε χρεωκοπία.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου