Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"Παιχνίδια" με τη διαμόρφωση ανεμογεννητριών στη Βρετανία, με στόχο μεγαλύτερη επιδότηση.


Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ έχουν δημιουργήσει ατελείωτες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σ' όλη την Ευρώπη και μια τελευταία μας έρχεται απ' τη Βρετανία, σύμφωνα με το Institute for Public Policy Research (IPPR), που αυτοπροσδιορίζεται ως το "UK's leading progressive thinktank".

Το σχήμα εγγυημένων τιμών (feed-in-tariff) της Βρετανίας είναι σχεδιασμένο από το 2010 στην κατεύθυνση να ενισχύει περισσότερο την εγκατάσταση μικρών εγκαταστάσεων, ισχύος έως 500KW, με μια  έως δυο ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε αγροκτήματα ή μικρές επιχειρήσεις. Η διαφορά στην επιδότηση ...
μέσω των εγγυημένων τιμών μπορεί να φτάσει σχεδόν στο 100% και το IPPR παραφράζει το feed-in-tariff σε feed-in frenzy, "φρενίτιδα για τις ταρίφες": αποκαλύπτει πως οι "επενδυτές" εγκαθιστούν "υποβαθμισμένες" ανεμογεννήτριες μεγαλύτερου μεγέθους, στις οποίες βάζουν ένα είδος "κόφτη" για να ενταχθούν στην κλίμακα 100-500KW, "παίζοντας" με τα επί μέρους τμήματα των ανεμογεννητριών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ταρίφα. Οι μεγαλύτερου μεγέθους ανεμογεννήτριες είναι πιο αποτελεσματικές σε περιοχές με χαμηλές ταχύτητες ανέμου, έτσι βάζουν πχ μεγάλη φτερωτή σε συνδυασμό με μικρότερη γεννήτρια κι εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη ταρίφα. Η πρακτική είναι γνωστή και νόμιμη, όμως η μεγάλη φτερωτή, με το μεγαλύτερο αναγκαστικά ύψος πύργου, εξασφαλίζει και μεγαλύτερη οπτική ενόχληση, αλλάζοντας ανεπανόρθωτα το Βρετανικό τοπίο.

Συνδυάζοντας δεδομένα για τον τύπο και το μοντέλο ανεμογεννήτριας με τα δεδομένα των αιολικών εγκαταστάσεων, το IPPR υπολόγισε πως μέχρι το Σεπτέμβριο 2014 σχεδόν οι μισές απ' τις ανεμογεννήτριες που εισπράττουν ταρίφα στην κλίμακα 100-500KW είναι "υποβαθμισμένες". Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, κάθε τέτοια ανεμογεννήτρια θα εισπράξει 100 χιλ. στερλίνες το χρόνο μεγαλύτερη επιδότηση απ' αυτήν που θα εισέπραττε κανονικά, δηλαδή 2 εκατ. στερλίνες για 20ετή διάρκεια ζωής. Και ο Βρετανός φορολογούμενος είχε ήδη πληρώσει συνολικά 175 εκατ. στερλίνες σε τέτοιες "υποβαθμισμένες" ανεμογεννήτριες. Με βάση το ρυθμό εγκατάστασης χερσαίων ανεμογεννητριών, το IPPR υπολογίζει πως η επιβάρυνση των φορολογουμένων από επιπλέον επιδοτήσεις θα φθάσει το 2015 τα 400 εκατ. στερλίνες, αν δεν βρεθεί τρόπος να κλείσει το "παραθυράκι" του νόμου που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Κι επειδή το συνολικό ποσό όλων των τρόπων επιδοτήσεων έχει οροφή, εάν κάποιοι εισπράττουν μεγαλύτερο μερίδιο επιδοτήσεων εκμεταλλευόμενοι κενό του νόμου, το στερούν από κάποιους άλλους, που ακολουθούν κατά γράμμα το νόμο. Επιτήδειοι υπάρχουν παντού και πάντα, δεν αποτελούν Βρετανική αποκλειστικότητα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρότυπο της "ηθικής ακεραιότητας των WASP (-Λευκοί-ΑγγλοΣάξονες-Προτεστάντες)" δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα.


Το IPPR προτείνει τρεις τρόπους για να κλείσει το "παραθυράκι" του νόμου και ν' αποκατασταθεί η τάξη, να εγκαθίστανται μεγέθη ανεμογεννητριών που είναι πράγματι κατασκευασμένες για την κλίμακα έως 500KW και να μη στρεβλώνεται η αγορά προς τοποθέτηση μεγαλύτερων ανεμογεννητριών. Η Βρετανία έχει το Μάιο βουλευτικές εκλογές, οι Συντηρητικοί έχουν πει πως θα κόψουν τις επιδοτήσεις των αιολικών, αλλά ο Υπουργός Ενέργειας προέρχεται απ' τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Κάμερον, και θέλει να προλάβει να εμφανίσει όσο γίνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη των αιολικών. Άγνωστο λοιπόν τι θα γίνει, καθώς η αντίδραση του Υπουργείου για την έκθεση του IPPR ήταν πως παρακολουθεί το θέμα και αμφισβητεί το ποσό των 400 εκατ. στερλινών για το 2015. Απόλυτα φυσικό, το περίεργο θα ήταν να το αποδεχθεί, τρεις μόλις μήνες πριν τις εκλογές, όταν το IPPR είχε εντοπίσει το πρόβλημα απ' το 2012 και είχε προειδοποιήσει σχετικά.

Η Ένωση των αιολικών της Βρετανίας RenewableUK έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας πως αφορά μόλις 103 ανεμογεννήτριες επί συνόλου περίπου 12 χιλ. που λειτουργούν στη Βρετανία, βάζοντας στη ζυγαριά και τις μέσου και μεγάλου μεγέθους, ενώ το IPPR μιλά μόνο για τις μικρές. Είναι γνωστό άλλωστε και χιλιοειπωμένο: όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με όσα μας συμφέρουν, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα ...

Οι ανεμογεννήτριες στη Βρετανία, και όχι μόνο στη Βρετανία, έχουν πάρει την ανάπτυξη που πήραν λόγω των επιδοτήσεων, όχι επειδή λύνουν κάποιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Εάν πάψουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις κανείς δεν πρόκειται να βάλει ανεμογεννήτριες, καθώς  πρόκειται για την πλέον αναξιόπιστη μορφή ηλεκτροδότησης. Κι αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της στρέβλωσης ..


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου