H παραδοσιακή διπλωματία δεν θα μπορούσε να επιτύχει τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε το περασμένο έτος η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan.
Όπως επισημαίνει ο κ. Greenspan, οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 50%, κάτι που σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ρουβλιού έχει ακινητοποιήσει την ρωσική οικονομία. Το φθηνό πετρέλαιο αποδυνάμωσε την οικονομία του Ιράν, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας ρεαλιστικής συμφωνίας για τα πυρηνικά. Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, από το οποίο ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ.
Ο κ. Greenspan υποστηρίζει πως η εξέλιξη στις ΗΠΑ νέων τεχνικών για εξόρυξη πετρελαίου, κυρίως από σχιστόλιθο, ήταν αυτή οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών. Η πτώση στην παραγωγή των ΗΠΑ αντιστράφηκε, με 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα να προστίθενται από το 2012. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στην παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωσης, οδηγώντας σε αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και σε πτώση των τιμών.
Η Σαουδική Αραβία, αντιμέτωπη με μια υπερπροσφορά πετρελαίου αλλά απρόθυμη να χάσει μερίδιο αγοράς εγκατέλειψε τον ηγετικό της ρόλο και αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.
Μετά το εμπάργκο την δεκαετία του 1970, ο OPEC πήρε από τις ΗΠΑ την δύναμη να καθορίζει τις τιμές. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Greenspan η τεχνολογία εξόρυξης από σχιστόλιθο αναμένεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός ρυθμιστής στις τιμές του πετρελαίου από το καρτέλ του OPEC.
«Ο OPEC παραχωρεί την δύναμη του να καθορίζει τις τιμές. Μπορεί να μην την ανακτήσει ποτέ» τονίζει ο κ. Greenspan.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου