Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Shell: Κόβει επενδύσεις $15 δισ. λόγω της κατάρρευσης στο πετρέλαιο

Shell: Κόβει επενδύσεις $15 δισ. λόγω της κατάρρευσης στο πετρέλαιο
Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η Shell ανακοίνωσε κέρδη που υπολείπονται των προβλέψεων με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε περικοπή επενδύσεων 15 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα τριετίας.

Τα κέρδη της βρετανο-ολλανδικής πετρελαϊκής πήραν την κατιούσα κυρίως λόγω της καθίζησης που σημειώνεται στην τιμή του πετρελαίου.

Η Shell είναι και η πρώτη από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς παγκοσμίως που ανακοινώνει αποτελέσματα μετά την πτώση του αργού σε χαμηλό πενταετίας. Όπως δήλωσε σήμερα ο CEO, Ben van Beurden, η επιχείρηση θα επανεξετάσει τις δαπάνες της σε 40 τομείς σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τα κέρδη ανήλθαν σε 3,3 δισ. δολ. κατά το δ' τρίμηνο, από 2,9 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, ωστόσο είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg για 4,1 δισ. δολ.


Οι μετοχές της έχαναν νωρίτερα 4,4% στο Λονδίνο και κινήθηκαν στις 2,067 πέννες.

Η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ. ανάγκασε εταιρείες όπως η Statoil, η Tullow Oil και η Premier Oil να καθυστερήσουν έργα ή να μειώσουν δαπάνες ανεύρεσης πετρελαίου. Η BP πάγωσε τους μισθούς και η Chevron καθυστέρησε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό άντλησης πετρελαίου του 2015. Οι εταιρείες στοχεύουν να προστατεύσουν τα μερίσματα προς του επενδυτές, περικόπτοντας τις δαπάνες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου