Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

3 ηχηρές αποχωρήσεις από το διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας


Τρεις μεγάλες εταιρείες, η παρουσία των οποίων αναβαθμίζει το πετρελαϊκό status της ελληνικής αγοράς, αποσύρθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress από τη διεκδίκηση των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή από το μικρό διαγωνισμό που αποτελεί προοίμιο για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων.
Οι εταιρείες που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δε θα δώσουν το παρών στο διαγωνισμό παρότι είχαν δείξει ενδιαφέρον και είχαν προετοιμαστεί για να καταθέσουν φακέλους προσφορών είναι ηχηρά και εντυπωσιακά ονόματα: ο αγγλοολλανδικός κολοσσός Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.
Η πρόθεση των εταιρειών να κατέβουν στο διαγωνισμό για τα τρία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο) είχε γίνει φανερή στην εγχώρια πετρελαϊκή αγορά καθώς είχαν προηγηθεί το περασμένο διάστημα συνομιλίες με τράπεζες, νομικά γραφεία αλλά και πιθανού εταίρους.
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος, έχει ήδη καταστεί σαφής αφού όλες αυτές οι διεργασίες και οι συζητήσεις με τα νομικά γραφεία και τις τράπεζες σταμάτησαν.
Ποια είναι όμως τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος των τριών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress:
Η Shell έχει ήδη ερευνητικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αφού διατηρεί παραγωγική παρουσία στην Αλβανία και ειδικότερα στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ έχει "δεί" τη συγκεκριμένη υπό δημοπράτηση περιοχή και στο παρελθόν.
Η Total η οποία είναι μια από τις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, για την οποία έχει γίνει γνωστό ότι έχει αποκτήσει το σύνολο των σεισμικών δεδομένων που διενέργησε η PGS και άρα έχει ήδη αποδείξει το δυνητικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Η Total έχει παρουσία και στην Κύπρο όπου και της έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση θαλάσσιου οικοπέδου.
Η ισπανική Repsol  είναι μια εξαιρετικά δυναμική εταιρεία η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκτασή της και ως εκ τούτου θα μπορούσε δυνητικά να κοιτάξει αγορές που έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται εντός της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αποστασιοποίησης των τριών εταιρειών από το μικρό διαγωνισμό για τα οικόπεδα της Δ. Ελλάδα, δόθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας το Δεκέμβριο ενώ τα αρνητικά μηνύματα συνεχίστηκαν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών έπαιξε παράλληλα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς σε αναθεώρηση των επενδυτικών της πλάνων, με πρώτα «θύματα» τα “μη ώριμα” και “ανεξερεύνητα” project.
Πως διαμορφώνεται πλέον το σκηνικό για το διαγωνισμό; Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα γίνει παρά το σκεπτικισμό της νέας κυβέρνησης αφού θεωρείται βέβαιη η παρουσία του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και της ιταλικής Enel, η οποία θυμίζουμε είναι εκείνη η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία καταθέτωντας επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση. Αμφίβολη αυτή τη στιγμή παραμένει η παρουσία στο διαγωνισμό, η πρόθεσμία του οποίου λήγει στις 6 Φεβρουαρίου, άλλης ελληνικής εταιρείας της Energean Oil & Gas.
Από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προκρίνεται να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού παρά τις δεδομένες αντιρρήσεις αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση για αλλαγή του μοντέλου τόσο των διαγωνισμών όσο και των παραχωρήσεων. Ακόμη και εάν ο διαγωνισμός προχωρήσει πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί καθώς το πιο κρίσιμο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των τελικών συμβάσεων παραχώρησης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου